AcasăActualitateZiua Marinei 2022 – semnificație și tradiții. Vezi programul evenimentelor!

Ziua Marinei 2022 – semnificație și tradiții. Vezi programul evenimentelor!

Ziua Marinei este sărbătorită și anul acesta, pe data de 15 august, zi în care este sărbătorită și Sfânta Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Cu această ocazie sunt organizate evenimente în toată țara, ca o tradiție anuală de Ziua Marinei.

Ziua Marinei – scurt istoric

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria – Adormirea Maicii Domnului-, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și focuri de artificii. În timpul comunismului, manifestările au dobândit accente propagandistice, care includeau conferințe despre semnificația Zilei Marinei susținute de către ofițeri și propagandiști. Semnificația creștină a sărbătorii a fost substituită cu una mitologică: participarea zeului Neptun în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești. Din anul 1990 s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august. Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit oficial Ziua Marinei Române pe data de 15 august.

Tradiții de Ziua Marinei

De-a lungul timpului, de Ziua Marinei s-a ținut cont de mai multe tradiții, unele dintre ele mai populare, altele mai puțin. Printre acestea se numără:

lansarea unei coroane de flori – pentru cinstirea memoriei eroilor marinari căzuți la datorie pentru patrie

parada navală – cuprinzând nave de luptă fluviale ce executã exerciții demonstrative și nave civile cu diferite destinații sosirea lui Neptun – stapânul mărilor și al oceanelor și zeul fluviilor, care declară deschise jocurile marinărești pe apă și va da botezul marinăresc botezul marinarilor jocuri și întreceri marinărești: concursuri de bărci, concursuri de caiac-canoe și de înot demonstrații de sărituri în apă și de aruncare a colacului de salvare vânătoarea de rațe vizitarea navelor de luptă programe artistice retragerea cu torțe focuri de artificii.

Ziua Marinei 2022 – programul evenimentelor

Ziua Marinei 2022 va fi celebrată în mai multe orașe din țară, programul fiind stabilit de organizatori în fiecare dintre acestea.

Ziua Marinei 2022 – Constanța – program ora 10,00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi se vor desfăşura în portul militar şi în Portul Tomis.

-în intervalele orare 10,00-13,00 şi 17,00-20,00 activitățile vor cuprinde expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner Zeul Neptun îşi va face apariţia, în jurul orei 10,55, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Prezenţa Zeului Neptun şi a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

-între orele 11,00-12,00, formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila până la Midia şi retur, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcaţiunilor turistice,

-în jurul orei 12,45, după care Zeul Neptun se va retrage şi va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanţa.

În cea de-a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenţi în Portul Tomis, între orele 17,00-20,00, după care publicul este invitat la un mini-concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, între orele 20,00-20,30. Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torţe va avea loc între orele 20,30-22,00 şi se va desfăşura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piaţa „Ovidiu”.

Ziua Marinei 2022 – Mangalia – program la ora 10,00, în portul turistic Mangalia, este programat ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmat de scurte alocuţiuni ale oficialităţilor. Zeul Neptun va da startul manifestărilor, care vor cuprinde un exerciţiu demonstrativ naval întrunit, prezentat de structuri ale forţelor navale, aeriene, terestre, ale forţelor pentru operaţii speciale, precum şi structuri ale Gărzii de Coastă. De la ora 21,00, marinarii militari se vor retrage cu torţe în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău.

Ziua Marinei 2022 – Brăila – program de la ora 10,00, brăilenii sunt invitaţi pe faleza Dunării, pentru a sărbători Ziua Marinei Române împreună cu marinarii militari. După ridicarea Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmată de o scurtă slujbă religioasă şi alocuţiunile persoanelor oficiale, va fi prezentat publicului exerciţiul demonstrativ naval întrunit „Forţele Navale Române 22”, iar Zeul Neptun va patrona jocurile şi concursurile marinăreşti. Evenimentul se va încheia cu defilarea navelor militare şi civile, iar seara, de la ora 20,30, marinarii se vor retrage cu torţe, pe traseul Primăria Municipiului Brăila – Calea Călăraşilor – Secţia 329 Logistică Brăila.

Ziua Marinei 2022 – Galați – program Luni, 15 august, între orele 18,00-20,00, pe faleza Dunării, este planificată o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari. După aceasta, navele militare ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor prezenta un exerciţiu demonstrativ, iar activitatea se va încheia cu defilarea navelor militare şi parada navelor civile.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: