AcasăActualitateVezi care este specialitatea culinară oficială a ceremoniei de încoronare a Regelui...

Vezi care este specialitatea culinară oficială a ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Prețul preparatului a crescut cu 21% în ultimul an!

Britanicii care aleg să sărbătorească sâmbătă încoronarea Regelui Charles al III-lea cu un quiche obișnuit din supermarket vor constata că acesta costă cu 21% mai mult decât în urmă cu un an. Familia Regală a desemnat un quiche făcut din spanac, fasole boabe și tarhon ca fiind mâncarea oficială a evenimentului. Rețeta include ouă, smântână și brânză cheddar, potrivit CNN.

Este posibil ca prețul quiche-urilor din supermarketuri să fi crescut vertiginos, dar este posibil ca acestea să fie în continuare mult mai ieftine decât prepararea acasă a rețetei regale: brânza cheddar costă cu 42% mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă, în timp ce prețul ouălor a crescut cu 32%, iar cel al smântânii cu 15%, potrivit unei noi analize a Institutului Național britanic de Statistică.

În plus, unele părți din Marea Britanie au cunoscut o penurie de ouă în ultimele săptămâni.

Multe dintre supermarketurile din țară își comercializează propria gamă de quiche-uri gata preparate pentru încoronare. Cu toate acestea, quiche-ul din supermarket este doar unul dintre numeroasele produse  care înregistrează o creștere de preț în Marea Britanie, potrivit analizei ONS.

Prețul unei sticle standard de ulei de măsline a crescut cu 49% în cursul anului trecut până în luna martie a acestui an, în timp ce castraveții au crescut cu 52% în aceeași perioadă. Inflația medie anuală a prețurilor alimentelor a fost de peste 19% în martie.

Biroul de statistică, care a calculat creșterile medii de preț pentru o serie de bunuri și servicii, inclusiv mesele la restaurant și taxele pentru grădiniță, a precizat că 95% dintre cele studiate au înregistrat creșteri de preț în anul care a trecut până în martie anul acesta.

Unele dintre cele mai îndrăgite preparate culinare din țară au devenit mult mai scumpe. Costul unei porții medii de pește și cartofi prăjiți a crescut cu 19% în anul precedent până în luna martie a acestui an – cea mai mare creștere dintre preparatele fast-food analizate. ONS a calculat că și costul unei cine clasice care include pui prăjit acasă, pentru patru persoane, a crescut cu 24% în aceeași perioadă.

Criza prețurilor la alimente

Cetățenii britanici vor plăti zeci de milioane de lire sterline pentru costurile încoronării Regelui, potrivit estimărilor publicate de presa britanică. Dar, pentru mulți britanici, inclusiv pentru fanii familiei regale, cheltuiala este considerată exagerată, în condițiile în care milioane de oameni se luptă să se descurce, pe măsură ce prețurile cresc.

Inflația în Marea Britanie a explodat în ultimul an, ajungând să depășească 10% în martie, în ușoară scădere față de luna precedentă, dar în continuare mult mai mare decât în Statele Unite și Europa.

Creșterile prețurilor la alimente nu dau semne de retragere. În martie, acestea au crescut în cel mai rapid ritm din ultimii 45 de ani, deoarece nivelul ridicat al costurilor de producție și al forței de muncă a afectat producătorii interni și datorită faptului că o lira sterlină mai slabă a făcut ca importurile să fie mai scumpe.

Prețurile crescute au împins un număr record de britanici către băncile alimentare din Marea Britanie care oferă alimente gratuite, deoarece salariile nu au reușit să țină pasul cu inflația.

Trussell Trust, care distribuie alimente la aproximativ 1.200 de bănci alimentare, a declarat săptămâna trecută că rețeaua sa a distribuit aproape 3 milioane de pachete alimentare de urgență în anul care a trecut până la sfârșitul lunii martie.

Acest lucru reprezintă un record pentru un singur an și o creștere de 37% față de anul precedent.

„Ne confruntăm cu o creștere fără precedent a numărului de persoane care vin la banca de alimente, în special persoane angajate care nu mai pot echilibra un venit scăzut cu costurile de trai în creștere”, a declarat Brian Thomas, directorul executiv al South Tyneside Foodbank, situată în nord-estul Angliei.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: