AcasăActualitateUn loc unic în România, Muzeul Ceasului din Ploieşti!

Un loc unic în România, Muzeul Ceasului din Ploieşti!

Aflat într-o clădire, monument istoric, din Ploiești, Muzeul Ceasului a adunat la un loc sute de ceasuri, de mână, de buzunar sau de perete. Sunt adevărate bijuterii, făcute din aur sau argint, împodobite cu gravură aleasă și pietre prețioase. Unele dintre ele au o însemnătate aparte, fiindcă au aparținut unor mari personalități din țara noastră, oameni politici sau reprezentanți de seamă ai culturii românești. Altele, minunății realizate de ceasornicari renumiți din mai toate colțurile lumii. Această comoară neprețuită, se numeşte  Muzeului Ceasului „Nicolae Simache”, situat pe strada Nicolae Simache, la nr. 1.

În curtea muzeului, printre trandafiri și verdeață, ne introduce în atmosfera locului un ceas realizat din flori și bustul lui Nicolae Simache, fondatorul muzeului. În interior amenajarea deosebită a spațiului expozițional și modul de punere în valoare a exponatelor, ne lasă fără cuvinte. Se poate observa evoluția instrumentelor de măsurat timpul din secolele XVI-XIX. Iată câteva dintre exponatele care ne-au atras privirile:

  1. Cadranele solare din secolele XVII și XVIII, precum și clepsidra (ceasul cu apă).
  2. Așa-zisele ,,tablouri cu ceas”, cu figurine mobile.
  3. Ceasurile marilor personalități, precum  cele ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, regilor Carol I și Mihai I, țarului Alexandru al II-lea, Marelui Duce Nicolae, istoricului Nicolae Iorga, generalului Alexandru Averescu, ale lui Mihail Kogălniceanu, Nicolae Titulescu sau pictorului Theodor Aman.
  4. Pendulele stil Ludovic al XIV-lea, cu furnir exotic și bogate decoraţiuni.
  5. Cutiile muzicale, care funcţionează cu ajutorul mecanismului de ceasornic. Acestea pot fi ascultate și văzute cum funcționează prin intermediul unui display, care merge prin faţa acestor cutii muzicale.
  6. Prezentatorul virtual, reprezentat de o hologramă făcută după un ceas din patrimoniul muzeului.

În aceiaşi măsură ne-au impresionat şi ceasurile de șemineu sau orologiilecu ale lor ornamente şi sculpture realizate cu măiestrie și iscusință.

Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache” Ploieşti, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, poartă numele (din 1997) profesorului Nicolae Simache, care în 1963 a organizat unicul muzeu de profil din România. Muzeul funcţionează din 1971 în clădirea monument de arhitectură (1890) care a aparţinut magistratului şi prefectului Luca Elefterescu.

Acest loc merită văzut ,,pe viu”, fiind păcat să rataţi o experiență unică.

 

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: