AcasăActualitateTotul despre pancreas: anatomie, funcție și conexiunea sa cu diabetul!

Totul despre pancreas: anatomie, funcție și conexiunea sa cu diabetul!

Pancreasul joacă un rol important în digerarea alimentelor și în reglarea zahărului din sânge. Acest organ este situat în abdomenul din stânga sus, chiar în spatele stomacului. Prin producerea de enzime și hormoni, pancreasul are o mulţime de funcţii, tocmai de aceea este important să îl menţinem sănătos.

Pancreasul are forma unei pere alungite care se extinde orizontal pe abdomen. Cea mai lată, numită cap, este aproape de centrul abdomenului, punctul în care stomacul se întâlnește cu intestinul subțire. Partea mijlocie a pancreasului se numește gât sau corp și se extinde spre stânga, unde se îngustează până la un capăt subțire numit coadă. Există mai multe vase de sânge majore care furnizează sânge pancreasului și altor organe abdominale, inclusiv artera mezenterică superioară, vena mezenterică superioară, vena portă și axa celiacă.

Aproape 95% din pancreas este alcătuit dintr-un tip de țesut care produce enzime digestive numite țesut exocrin. Celelalte 5% sunt formate din celule numite insulițe Langerhans, care produc hormoni.

Ce face pancreasul?

Pancreasul produce mai multe sucuri digestive în fiecare zi. Aceste sucuri conțin enzime care descompun alimentele. Aceste enzime se golesc în partea superioară a intestinului subțire și includ:

  • Lipaza, care lucrează cu bila produsă de ficat pentru a descompune grăsimea
  • Proteaza, care descompune proteinele din dieta ta și te protejează de unele tipuri de bacterii și drojdie care trăiesc în intestinul tău
  • Amilaza, care descompune amidonul în zahăr, astfel încât organismul să le poată folosi ca şi combustibil

Pancreasul produce, de asemenea, hormoni care sunt eliberați direct în sânge. Hormonii din pancreas transportă mesaje către alte părți ale sistemului digestiv. Hormonii produși de pancreas sunt:

Insulină

Celulele beta din pancreas produc insulina. Ele reprezintă aproximativ 75% din celulele producătoare de hormoni din pancreas. Insulina ajută organismul să folosească zahărul pentru energie.

 

Glucagon

Glucagonul este produs de celulele alfa, care reprezintă aproximativ 20% din celulele producătoare de hormoni din pancreas. Glucagonul este un hormon care spune ficatului să elibereze zahăr suplimentar dacă glicemia scade prea mult.

Care sunt unele boli ale pancreasului?

Există mai multe probleme comune care vă pot afecta pancreasul, inclusiv:

Diabet

Diabetul apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau corpul dumneavoastră nu poate folosi eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon care lasă zahărul să intre în celulele din sânge, astfel încât organismul să le poată folosi pentru energie. Atunci când corpul tău nu poate folosi insulina sau nu există niciuna de utilizat, prea mult zahăr rămâne în sânge. Acest lucru poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.

Pancreatită

Pancreatita este o inflamație a pancreasului. Apare atunci când enzimele digestive se acumulează în pancreas și începe să se digere singur. Acest lucru este de obicei cauzat de un calcul biliar care blochează tubul care golește enzimele digestive din pancreas. Acest tip de pancreatită dispare de obicei atunci când calculul biliar este îndepărtat. Pancreatita poate fi cauzată și de prea mult alcool. Acest tip de pancreatită este cunoscut sub numele de pancreatită cronică.

Chisturi pancreatice

Chisturile pancreatice sunt saci plini cu lichid care cresc pe pancreas. Multe dintre acestea sunt benigne (necanceroase). Unele chisturi pancreatice, totuși, sunt asociate cu pancreatita și cancerul pancreatic.

Cancer pancreatic

Adenocarcinomul pancreatic este cel mai frecvent tip de cancer pancreatic. Acest tip de cancer reprezintă aproximativ 95% din cancerele pancreatice. Începe în țesutul care produce enzimele digestive. Celelalte 5% dintre cancerele pancreatice încep în celulele care produc hormoni.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: