AcasăActualitateTortul Doboş, desertul cu care nu dai greș niciodată!

Tortul Doboş, desertul cu care nu dai greș niciodată!

Acest desert este una dintre cele mai faimoase prăjituri stratificate. Reţeta originală avea șase straturi subțiri de pandișpan cu unt, cinci straturi de cremă cu ciocolată și un strat de caramel întărit în partea de sus. Tortul este cel mai adesea rotund, deși rețetele istorice cer adesea ca acesta să fie făcut într-o formă dreptunghiulară. Laturile sunt de obicei pudrate cu alune macinate. Uite cum îl poţi prepara în propria bucătărie!

Nu aromele fac tortul atât de special ci prezentarea distinctivă care i-a adus faima. Blatul de caramel dur este tăiat în felii individuale, înainte de a se întări, astfel încât fiecare felie are caramel.

Denumirea acestui desert provine de la inventatorul său, József Dobos (1847-1924), un brutar, autor de cărți de bucate. Se trăgea dintr-o familie de bucătari. Era deja cunoscut și influent în 1876, când a deschis un magazin gastronomic specializat care vindea o gamă largă de mâncăruri locale de înaltă calitate și delicatese cu brânză, vin, caviar și condimente. Magazinul era cunoscut pentru vitrinele sale elaborate și pentru produsele de casă, inclusiv pentru prăjitura care i-a păstrat numele în timp.

Ce ingrediente sunt necesare

Pentru blat: 

8 ouă

160 g zahăr

120 g făină

80 g unt

esenţă de rom

Pentru cremă:

250 g unt

200 g zahăr

3 ouă

80 g cacao

150 g ciocolată menaj

3 linguri apă

esenţă de rom

2 plicuri zahăr vanilat

150 g zahăr, pentru caramel

frişcă, pentru decor

 Mod de preparare

Baţi albuşurile spumă, adaugi tot zahărul şi esenţa de rom şi continui până obţii o spumă tare. Încorporezi gălbenuşurile, untul topi şi răcit, apoi făina.

Tapetezi fundul unei tăvi de tort cu margini detaşabile în care pui o lingură cu vârf din compoziţie şi o întinzi în strat uniform.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru cinci minute. Scoţi foaia cu grijă şi procedezi la el cu restul compoziţiei. Foile se suprapun cu coli de hârtie între ele pentru a nu se lipi.

Pentru cremă, cerni cacaua, razi ciocolata şi baţi albuşurile spumă. Pui zahărul, esenţa de rom şi baţi până obţii o spumă tare. Adaugi gălbenuşurile, apa, aşezi vasul pe baie de aburi şi amesteci peste cinci minute, până când compoziţia devine spumoasă. Dai deoparte şi încorporezi cacaua, ciocolata, zahărul vanilat. După răcire, înglobezi untul moale.

Păstrezi deoparte o foaie, iar pe celelalte le suprapui, punând cremă între ele. În crema cu care îmbraci tortul la final pui puţină nucă măcinată.

Caramelizezi zahărul, timp în care încălzeşti în cuptor foaia păstrată. Întinzi caramelul cu un cuţit cald cu care tai foaia în sferturi şi fiecare sfert în trei. Decorezi tortul cu acestea şi cu frişcă.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: