AcasăActualitateSemnele unui accident vascular cerebral! Cum să acţionezi cât mai repede pentru...

Semnele unui accident vascular cerebral! Cum să acţionezi cât mai repede pentru a salva viaţa unui om!

Când vine vorba de un accident vascular cerebral, acționarea rapidă este cheia. Fiecare minut contează aşa că este important să cunoaştem care sunt semnele care prevestesc un accident vascular.

Un accident vascular cerebral este un eveniment medical grav și poate duce la dizabilitate sau chiar deces dacă nu este tratat rapid.

Ce este de fapt un accident vascular cerebral

Într-o exprimare pe înţelesul tuturor, accidental vascular reprezintă o scădere bruscă a fluxului de sânge către creier. Asta poate însemna că ceva blochează sângele la creier sau că un vas de sânge din creier se sparge.

Există două tipuri principale: ischemic și hemoragic. Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt ischemice și apar atunci când sângele către creier este blocat de cheaguri sau particule precum depozitele de grăsime numite placă. Când o arteră cerebrală se rupe, se numește accident vascular cerebral hemoragic.

Uneori, sângele este blocat doar pentru o perioadă scurtă de timp(de obicei cel mult cinci minute) și asta se numește atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau mini-accident vascular cerebral. Aceste atacuri sunt încă o urgență medicală și ar putea fi un semn de avertizare al unui viitor accident vascular cerebral.

Cefaleea severă, problemele cu vederea, amorțeala și dificultățile de vorbire sunt toate semne ale unui accident vascular cerebral, spun experții.

Într-un accident vascular cerebral hemoragic, sângele care a părăsit artera dăunează celulelor creierului atunci când aplică prea multă presiune.

Când fluxul sanguin este întrerupt într-un accident vascular cerebral ischemic, celulele creierului nu pot obține oxigenul și nutrienții de care au nevoie. Celulele pot începe să moară în câteva minute.

Care sunt semnele care să te îngrijoreze?

Accidentele vasculare cerebrale sunt adesea identificate printr-o durere de cap bruscă, severă, probleme de vedere la unul sau ambii ochi, dificultăți de mers, paralizie sau amorțeală la nivelul feței sau membrelor și dificultăți de a vorbi sau de a înțelege pe ceilalți.

Experţii ne recomandă să cerem persoanei să zâmbească și să vedem dacă reuşeşte. Apoi, cereți-le să ridice ambele brațe (dacă un braț nu se poate ridica sau se deplasează în jos, atunci nu este îm regulă). În al treilea rând, verificați dacă există cuvinte neclare sau ciudate, cerându-le să repete o frază simplă.

Dacă oricare dintre aceste semne ridică îngrijorări, solicitați imediat ajutor medical de urgență.

Cum să tratezi un accident vascular cerebral

Tratamentul și recuperarea depind de severitatea accidentului vascular cerebral și de cât de repede pacientul primește îngrijiri medicale.

Accidentele vasculare cerebrale mai mici pot avea un impact mai mic, dar cele mai mari pot schimba o mare parte din viața unei persoane. Acolo unde are loc accidentul vascular cerebral în creier poate influența efectele, cum ar fi ca o persoană să reînvețe să meargă sau să vorbească pentru a se recupera.

Dacă suferiți un accident vascular cerebral, a ajunge imediat la un spital sau o unitate care poate interveni poate îmbunătăți semnificativ rezultatele prin restabilirea rapidă a fluxului sanguine.

Cum să preveniți un accident vascular cerebral

Există câteva lucruri pe care medicii le recomandat oamenilor să le facă pentru a preveni accidentul vascular cerebral: să mănâncăm o dietă cu hrană integrală, săracă în grăsimi pentru a reduce acumularea plăcii, să facem mişcare cel puţin 30 de minute pe zi, să reducem stresul și să dormim suficient.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: