AcasăActualitateSemne ale prezenţei stresului în viaţa ta! Sfaturi de la experți despre...

Semne ale prezenţei stresului în viaţa ta! Sfaturi de la experți despre cum să le faci față!

Nu este nimic neobișnuit ca în viața noastră aglomerată, să avem şi zile stresante. Dar ce se întâmplă când acele zile se repetă şi suntem copleșiți? Trebuie mai întâi să cunoaștem semnele de stres, pentru a putea găsi modalități de a gestiona simptomele incomode și de a ameliora tensiunea.

Este normal să avem un anumit nivel de stres în viața noastră. Stresul, într-o oarecare măsură, poate fi de fapt bun pentru noi. Dar viața modernă şi agitate poate genera prea mult stress și atunci ne blocăm. Rezultatul poate fi o multitudine de simptome – de la dureri de stomac la insomnie.

Ce este stresul?

La fel ca semnele de anxietate și semnele depresiei, stresul este un răspuns fizic la situații provocatoare care ne aduc în viaţa noastră probleme psihologice. Când suntem stresați, corpul nostru eliberează o varietate de substanțe chimice și hormoni, cum ar fi adrenalina, cortizolul și norepinefrina, pentru a ne oferi energie și vigilență. Suferim dacă această energie nu este canalizată corect.

Semne de stres:

  • Schimbări de comportament

Unul dintre primele semne psihologice de stres îl reprezintă schimbările în personalitatea noastră. Dacă observi asta la tine sau la un apropiat al tău, atunci cu siguranţă motivul este stresul provenit din situațiile prea solicitante. De exemplu, oamenii extrovertiți devin retrași; când sunt de obicei plini de umor, își pierd simțul umorului; când sunt în mod normal prietenoși, devin agresivi. Stresul prelungit poate avea un efect negativ asupra sănătății noastre mentale.

Cum să depăşeşti aceste stări?

Exercițiile de respirație, tehnicile de mindfulness și meditația au devenit strategii populare de gestionare a stresului în ultimii ani și sunt susținute de dovezi clinice. Un studiu, de exemplu, a descoperit că concentrarea asupra momentului prezent – ​​un aspect al mindfulness – poate ajuta oamenii să se adapteze și să facă față momentelor stresante.

  • Anxietate

Unul dintre cele mai comune semne de stres este anxietatea. Acest lucru poate duce la simptome fizice – cum ar fi palpitații ale inimii și o inimă accelerată – precum și sentimente de îngrijorare, frică și agitație.

Cum să depăşeşti anxietate?

Este posibil ca consilierea să ajute o persoană să gestioneze stresul mai ușor. De multe ori doar cu ajutorul specialiştilor putem găsi modalități de a elimina stresul inutil şi, cel mai important, de a nu lăsa stresul să se acumuleze până la un punct în care acesta devine copleșitor. De asemenea, este important să păstrați legătura cu prietenii apropiați și familia. Stresul ne poate face iritabili și retrasi într-un moment în care avem cel mai mult nevoie de sprijin suplimentar.

  • Probleme cu stomacul

Un stomac deranjat şi o digestie proastă pot fi atribuite stresului. Există o legătură puternică între sănătatea noastră intestinală și creierul nostru și, prin urmare, sănătatea noastră mintală. De exemplu, stresul poate avea un efect negativ asupra bacteriilor din intestinul nostru, crescând riscul de intestin permeabil, care poate duce la boli inflamatorii intestinale.

Cum să depăşeşti problemele?

Există tot mai multe dovezi că bacteriile vii cunoscute sub numele de probiotice – atunci când sunt luate fie sub formă de supliment, fie prin consumul anumitor alimente – pot ameliora problemele de stomac și astfel, semnele de stres. Studiile arată că, în unele cazuri, probioticele influențează anumiți neurotransmițători, precum și cortizolul („hormonul stresului”) și serotonina („hormonul senzației de bine”), care pot ameliora problemele de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Cercetările se dovedesc atât de promițătoare încât probioticele au fost numite „psihobiotice” datorită beneficiilor lor atât asupra intestinului, cât și asupra creierului.

  • Tensiune arterială crescută

Unul dintre semnele mai îngrijorătoare de stres este hipertensiunea arterială. Cunoscută drept „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială  poate duce la o serie de probleme. Netratată, poate crește riscul de anevrism, demență, infarct miocardic, insuficiență renală sau accident vascular cerebral.

Deși este discutabil dacă stresul cauzează hipertensiune arterială pe termen lung, la ce poate duce stresul cronic este un stil de viață nesănătos – cum ar fi fumatul, băutul și consumul de mâncare nedorită – care poate crește tensiunea arterială.

Cum să depăşeşti problemele?

Dacă ești stresat, este recomandabil să-ți faci un test de tensiune arterială la medicul de familie. De asemenea, puteți cumpăra un monitor de tensiune arterială acasă, deși este întotdeauna înțelept să obțineți sfaturi de specialitate de la un profesionist din domeniul sănătății. Dacă tensiunea este frecvent mare, uitați-vă la modalități de a o reduce. Exercițiile fizice regulate, renunțarea la alcool, cofeină, sare și fumat și pierderea în greutate pot scădea tensiunea arterială. Meditația, mindfulness și exercițiile de respirație sunt, de asemenea, foarte benefice.

  • Uitare și dezorganizare

Ce te face mai stresat când ești deja stresat? Îți pierzi cheile mașinii? Ai uitat ziua de naștere a unui prieten? Acestea sunt semne comune de stres și, din nou, cortizolul este de vină.

Cortizolul poate interfera cu formarea și rememorarea amintirilor, mai ales în timpul somnului, când creierul nostru consolidează amintirile, potrivit cercetărilor. Deci, atunci când suntem stresați în mod regulat, acest lucru are un impact asupra capacității noastre de a ne aminti lucruri, inclusiv învățarea și capacitatea de a ne face treaba eficient. Într-adevăr, a fi uituc și dezorganizat indică și epuizare. Acesta – ca și stresul – este atunci când suntem supraîncărcați până la epuizare.

Cum să depăşeşti problemele?

Dacă încerci să faci prea multe lucruri deodată, sunt șansele ca, dacă reușești să le realizezi pe toate, să nu fi avut același nivel de concentrare ca și cum te-ai fi concentrat pe o singură sarcină. la un moment dat. De fapt, cercetările arată că multitasking-ul ne afectează negativ performanța și, eventual, chiar IQ-ul nostru! Încetinește și vezi unde îți poți simplifica viața.

  • Dificultate de somn

Lipsa somnului și stresul sunt strâns legate. Unul îl poate crea pe celălalt și invers, ducând la un cerc vicios în care cu cât ești mai stresat de faptul că nu poți dormi, cu atât dormi mai puțin – și cu atât devii mai stresat.

Dacă dormi suficient și respecţi orelor regulate de somn, o să vezi că asta poate face o diferență enormă în cât de bine faci față stresului de zi cu zi. Deși acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, există modalități de a face din somn o perspectivă mai tentantă și mai puțin anxioasă.

Cum să depăşeşti problemele?

Fă un efort concertat pentru a-ți îmbunătăți problemele somnului. Există o serie de modificări pe care le puteți face. Dacă este posibil, încercați să faceți puțină mișcare și plimbaţi-vă în aer proaspăt în timpul zilei, schimbați-vă salteaua sau lenjeria de pat dacă sunt incomode și faceți o baie caldă cu fulgi de magneziu înainte de culcare, deoarece acest lucru vă va ajuta mușchii să se relaxeze. Încercați să dormiți într-o cameră bine ventilate. Conform specialiştilor, temperatura optimă pentru un somn bun este de 16-18°C.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: