AcasăActualitateŞcoala din România: între analfabetism şi abandon şcolar!

Şcoala din România: între analfabetism şi abandon şcolar!

Cifrele privind educaţia copiilor din România sunt dezastruase. 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcționali. Cei mai mulți nu dețin competențe în interpretarea unei informații, în formarea unor idei proprii și integrarea acestora în contextul dat.

De altfel, aceștia nu pot interpreta și nu pot argumenta diverse ipoteze și nici nu pot stabili asemănări sau diferențe între fapte/personaje. Mai grav este și faptul că nu pot forma concluzii, conform Raportului național privind nivelul de literație din România.

Gradul analfabetismului funcțional din România atinge cote alarmante. Aproximativ 20% dintre acești elevi (circa 8% din populația școlară) sunt la limită pentru a trece în categoria de „minim funcțional”, în timp ce 45% dintre aceștia (circa 15-20% din populația școlară) sunt la baza absolută a capacității testului de a măsura ceva, se arată în raport.

Un procent de doar 11% din elevi se plasează în zona „funcțional”. Procentul este unul mic și îngrijorător. Însă şi mai îngrijorător este abandonul şcolar. Potrivit datelor, România este a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar. Motivele pentru care cei mici nu mai merg la școală sunt preponderent cele financiare. Deși școala este în teorie gratuită, există un număr considerabil de părinți care fie nu își permit să-și pregătească copiii pentru școală, fie nu înțeleg utilitatea acesteia.

Elevii care au abandonat școala au avut performanțe foarte slabe la testele de citire care au fost administrate anterior abandonului. Unii dintre acești elevi nu erau în stare să citească un cuvânt monosilabic după 6 ani de școlarizare, iar dintre cei care puteau să decodeze automatizat o listă de cuvinte, foarte puțini au reușit să răspundă corect la întrebări simple legate de conținutul textului.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: