Pui în sos de lămâie şi capere, pui piccata sau piccata de pui, un preparat simplu, gustos şi foarte rapid din bucataria italiană. Piccata se referă la modalitatea de gătire a cărnii, feliată şi împănată cu făină.
Ingrediente
1 kg piept pui
3-4 linguri făină
Sare
50 gr unt
2 linguri capere
zeamă de lămâie
50 ml supă pui
Mod de preparare
Spălăm pieptul de pui şi il feliem. Feliile nu trebuie să fie foarte subţiri fiindcă pieptul se va usca şi va deveni fad, dar nici foarte groase, ca să nu rămână crude la mijloc. Presărăm sare şi trecem feliile prin făină, având grijă ca acestea să fie acoperite complet. Le scuturăm de făina în exces.
Într-o tigaie încingem uleiul de floarea soarelui şi rumenim pieptul de pui pe ambele părţi. În mod normal, reţeta originală prevede prajirea puiului într-un amestec de unt şi ulei de măsline, aşa că este la alegerea fiecăruia.
Scoatem deoparte puiul şi in tigaie adaugăm untul.
Adaugam caperele, sotăm uşor, apoi adăugăm supa de pui şi zeama de lămâie. Ţineti cont şi de gustul caperelor, dacă sunt în saramură sunt uşor sărate, daca sunt în oţet sunt uşor acre. Cantitatea de zeamă depinde foarte mult de cât de acră este lămâia, se pun în jur de 50 ml, dar cel mai indicat este să puneţi puţin câte puţin şi să gustaţi. Lăsăm să fiarbă câteva secunde cât să se împrietenească aromele.
Adăugăm pieptul de pui şi fierbem circa jumătate de minut, întorcând puiul pe ambele părţi, astfel încât acestea să ia gustul sosului.
Adăugăm pătrunjel tocat mărunt. Merge foarte bine alături de o garnitură de orez.