AcasăActualitatePovestea incredibilă a singurului om „înmormântat” pe Lună!

Povestea incredibilă a singurului om „înmormântat” pe Lună!

Puţini sunt oamenii care au avut onoarea de a călca pe satelitul natural al Pământului. Însă doar o singură persoană şi-a găsit liniştea în locul pe care l-a admirat atât de mult. Mai exact acesta este „îngropat” pe un corp astronomic care orbitează în jurul Pământului.

Numele sufletului care se odihnește acum pe Lună este Eugene Shoemaker, un astrogeolog care a lucrat cu NASA încă din anii ’60.

Povestea sa este una interesantă pentru că a antrenat astronauți și a fondat o nouă știință. Născut la 28 aprilie 1928, Eugene „Gene” Shoemaker a fost una dintre marile minți ale secolului XX. Lucrările sale privind craterele de impact au influențat totul, de la misiunile Apollo ale NASA până la dezbaterea privind dispariția dinozaurilor. Pentru contribuțiile sale la cunoașterea umană, a fost distins cu Medalia Națională a Științei de către președintele de atunci, George H.W. Bush, în 1992. Shoemaker a studiat Luna de la distanță, dar a visat adesea să se urce într-un costum spațial și să pășească pe suprafața ei. Din păcate, nu a avut niciodată această șansă pentru că boala Addison i-a spulberat speranțele de a deveni astronaut. Dar în 1997, o parte din cenușa sa a fost depusă lângă polul sudic al Lunii. Acest lucru l-a făcut prima – și până în prezent, singura – persoană care a avut parte vreodată de o înmormântare lunară.

O capsulă urnă din policarbonat a fost construită de Celestis, aceeași companie care a trimis pe orbită cenușa creatorului „Star Trek” Gene Roddenberry. În jurul capsulei lui Shoemaker a fost înfășurată o panglică din folie de alamă cu o imagine a craterului Barringer și un citat cu tematică stelară din „Romeo și Julieta”. Cu prețioasa încărcătură la bord, nava spațială a fost lansată de la Cape Canaveral, Florida, pe 6 ianuarie 1998. Mai mult de un an mai târziu, nava (al cărei obiectiv fusese să caute apă) s-a prăbușit în mod deliberat în apropierea polului sud lunar iar cenușa lui Shoemaker a căzut odată cu ea.

Shoemaker era geolog de formație, iar craterele erau una dintre marile sale pasiuni. A ajutat la confirmarea faptului că faimosul crater Barringer, adânc de 173 de metri (570 de picioare), de lângă Flagstaff, Arizona, a fost creat de impactul unui asteroid. De asemenea, el a susținut ipoteza că un alt impact de acest fel a ucis ultimii dinozauri non-aviari în urmă cu 66 de milioane de ani. Și, prin cartografierea unora dintre craterele de pe Lună, a revoluționat înțelegerea geologiei acesteia.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: