Gutuile se numără printre deliciile toamnei, iar plăcintele sunt felul ideal în care să folosești fructele coapte. Ți-am pregătit o rețetă de plăcintă cu gutui pe care vei dori să o repeți ori de câte ori ai ocazia. Gutuile au o aromă inconfundabilă, parfumată și dulceagă, dar și acrișoară în același timp.
Trucuri pentru o plăcintă perfecta
Începe cu uneltele potrivite pentru coacerea plăcintelor Coacerea unei plăcinte trebuie să fie la fel de ușoară ca mâncatul ei. Dacă începi cu uneltele de copt potrivite, poate fi mult mai simplu. Folosind un făcăleț bun, o formă de plăcintă antiaderentă și câteva forme amuzante, deja ți-ai făcut viața mai ușoară. Acestea sunt uneltele esențiale pentru coacerea plăcintelor.
Pentru o plăcintă cu două cruste, păstrează un disc de aluat în frigider în timp ce îl întinzi pe celălalt. Odată asamblat, fă câteva găuri în crusta superioară și răcește toată plăcinta în congelator timp de aproximativ 15 minute pentru a întări untul înainte de a o coace. Alege forma potrivită Dacă ți s-a întâmplat ca stratul de jos al plăcintei să fie moale sau să nu își păstreze deloc forma, atunci știi cât de neplăcută poate fi această situație. Poți evita acest lucru. În primul rând, alege forma potrivită pentru plăcintă. Folosește o formă de aluminiu de unică folosință sau o tavă antiaderentă pentru coacerea plăcintei și nu unge forma decât dacă așa scrie în rețetă.
Coace în partea de jos a cuptorului O altă modalitate de a evita crusta înmuiată este să coci plăcinta pe raftul de jos al cuptorului. Elementul de încălzire al cuptorului se află în partea de jos, iar păstrarea plăcintei cât mai aproape de acesta ajută la crocănțirea crustei de jos. Încinge cuptorul foarte, foarte tare.
Dacă rețeta cere să se încingă cuptorul la maxim, să se coacă plăcinta timp de câteva minute, apoi să se scadă temperatura pentru a finaliza coacerea, nu sări peste acest pas. Această explozie de căldură inițială ajută glutenul să se întărească înainte ca untul să se topească, ceea ce împiedică colapsul marginii plăcintei tale. Când scazi temperatura, plăcinta poate apoi să termine de copt fără să se ardă pe margini. Protejează marginile Apropo de marginile arse, poți să previi acest lucru acoperind lejer marginile plăcintei cu benzi de folie de aluminiu dacă se rumenesc prea repede. Unge aluatul cu ou bătut Pentru a obține o glazură aurie frumoasă pe partea de sus a unei plăcinte, bate împreună un gălbenuș și smântână. Pune cu pensula amestecul peste crusta de deasupra și presară cu puțin zahăr. Vei obține o plăcintă care va arăta strălucitoare și delicioasă.
Plăcintă cu gutui
Pentru piureul de gutui
1 kg de gutui fără coajă și miez
175 g de zahăr pudră coajă și sucul de la ½ lămâie
1 linguriță de scorțișoară măcinată
2 linguri de amidon
Pentru aluat
140 g de unt, tăiat în cubulețe
200 g de făină
50 g de migdale măcinate
75 g de zahăr pudră coajă de la 1 lămâie
1 ou, plus 1 gălbenuș
Pentru crusta de deasupra
100g de făină
75 g de fulgi de ovăz
75 g de zahăr pudră
140 g de unt, tăiat în cubulețe
Pentru a face piureul de gutui, pune gutuile într-o cratiță mare cu 350 ml de apă. Acoperă cu un capac și fierbe la foc mic timp de o oră sau până când gutuile își schimbă culoarea și devin pufoase. Se iau de pe foc și se lasă să se răcească puțin, apoi se mixează cu un blender până când se obține o masă omogenă. Trece piureul de gutui printr-o sită într-o cratiță curată și adaugă zahărul, coaja și sucul de lămâie și scorțișoara. Se fierbe piureul până când se reduce cu o treime, apoi se amestecă amidonul cu puțină apă și se amestecă cu piureul până când acesta devine gros. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Se încălzește cuptorul la 160 C. Pentru a face aluatul, se freacă untul cu făina și migdalele. Adaugă zahărul și coaja de lămâie, apoi oul și gălbenușul. Adună totul, înfășoară aluatul în folie alimentară și dă la rece pentru 15 minute. Întinde aluatul pe o suprafață ușor tapetată cu făină pentru a îl pune într-o formă de tartă de 22 cm. Așează-l în formă, taie marginile aluatului dacă este necesar și dă la rece pentru 15 minute. Pune deasupra aluatului hârtie de copt și boabe de fasole, apoi coace la cuptor timp de 20 de minute. Îndepărtează boabele și hârtia, apoi coace pentru încă 15 minute până când baza este crocantă. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească puțin. Mărește temperatura cuptorului la 180 C. Între timp, pentru a face crusta de deasupra, amestecă făina, ovăzul și zahărul cu un vârf de cuțit de sare, apoi freacă untul până când obții un amestec neuniform și sfărâmicios. Pentru a asambla tarta, toarnă piureul de gutui în coaja de tartă, astfel încât să ajungă chiar sub vârf, presară deasupra crusta și gătește timp de 25-30 de minute sau până când partea de deasupra este aurie și gutuile bolborosesc pe margini. Se servește caldă, cu frișcă sau înghețată, dacă dorești.