AcasăActualitatePaştele la români! Regiunile din ţară unde obiceiuri străvechi se păstrează încă!

Paştele la români! Regiunile din ţară unde obiceiuri străvechi se păstrează încă!

Sfintele Sărbători Pascale reprezintă pentru noi toţi momentul celebrării învierii lui Isus Hristos, fiind cea mai importantă sărbătoare din România. Dacă pentru unii reprezintă doare mese întinse şi momente de relaxare, în unele zone din România însă, această sărbătoare are semnificaţii mult mai profunde. Aici se păstrează din străbuni multe obiceiuri vechi iar cei care aleg să viziteze aceste locuri, pleacă de acolo încărcaţi cu o energie extraordinară. Iată care sunt regiunile din România care le oferă turiştilor o altă perspectivă asupra obiceiurilor de Paște, dar și câteva din obiectivele turistice care merită explorate.

Bucovina este unul dintre cele mai vizitate locuri din România, în special în perioada Sărbătorilor Pascale. Aici se găsesc cele mai multe şi mai vechi mănăstiri, lucru care face din Bucovina cea mai bună alegere pentru o vacanța de Paște. Din lista cu locuri de văzut nu trebuie să lipsească mănăstirile Voroneţ, Moldoviţa, Mănăstirea Humorului, Suceviţa sau Putna. Partea bună este că aici turiştii pot beneficia şi de cazare peste noapte. În felul acesta pot vedea cum trăiesc zi de zi călugării şi călugăriţele şi pot afla mai multe despre viaţă într-un lăcaş de cult.

Dintre obiceiurile străvechi din această zonă se numără vopsirea ouălor de Paște, un meșteșug transmis din generație în generație, tradiționala Pască şi tot ce ţine de reţeta din bătrâni şi modalitatea de coacere, obiceiul spălatului pe faţă la întoarcerea de la slujbă, folosind apă dintr-un lighean în care a fost pus un ou roșu și o monedă de argint sau stropitul domnişoarelor de către tinerii care doresc să se căsătorească.

Maramureș este regiunea din nord-vestul României unde tradițiile sunt încă vii. Aici găsim cele opt biserici de lemn care au fost trecute pe lista patrimoniului mondial UNESCO, sau Cimitirul Vesel din Săpânța, unde pe cruci sunt pictate imagini şi versuri inspirate din vieţile celor decedați. Însă ce atrage cel mai mult turiştii este pregătirea localnicilor pentru Paşte.  Aici, în Duminica Floriilor, oamenii duc ramuri verzi de salcie la biserică pentru a le binecuvânta, iar apoi le păstrează în casă pe tot parcursul anului, considerând că îi păzeşte de rele.

În ziua de Paște, se vede că este sărbătoare chiar şi în cele mai ascunse uliţe. Oamenii poartă cele mai bune haine, ținute tradiționale care plac ochiului şi încălzesc inimile. În zona Lăpușului, oamenii își comemorează morţii cu Masa Moșilor, unde se dă de pomană. Tot aici, ouăle sunt vopsite folosind o tehnică specială. Sunt tratate cu ceară, iar apoi decorate cu motive florale sau religioase. Masa de Paște este în această regiune a ţării parcă mai bogată ca oriunde. Nu lipsesc preparatele din miel, Pasca, ouă roşii, fripturi tradiţionale sau deserturile.

Mărginimea Sibiului, se numără printre zonele pe care trebuie să le luaţi în calcul atunci când vă programaţi vacanţa de Paşte. Regiunea găzduiește aproape douăzeci de sate și localități unde tradiţia şi obiceiuri se păstrează încă, din generaţie în generaţie. Fiind o zonă a păstoritului şi transhumanței, aici nu lipsesc produsele lactate precum telemeaua, urda sau cașul. Nici la capitolul pensiuni, Mărginimea Sibiului nu stă deloc rău. În ultimii ani, aici au apărut numeroase pensiuni, astfel că zona s-a numărat printre cele 20 de destinații europene care au primit Premiul EDEN Destinations of Excellence.

Țara Moților. Imediat ce ajungi in inima Apusenilor, pe valea Arieşului, simti cum, parcă aici s-a născut tradiţia. De Sfintele Sarbatori de Paşte, localnicii păstrează nealterate obiceiuri precum puşcatul cu carbit, prăgşorul, roşitul ouălor cu frunzele de ceapă şi cu diferite plante sau cântecele şi dansurile specific în această zonă.

Cel mai bine păstrat obicei asociat cu Paștele în Țara Moților este acela de a proteja toaca. Toaca, bucata de lemn folosită pentru a suna începutul slujbei religioase este dusă la cimitir şi ferită de hoţi. Şi în ceea ce priveşte turismul, această zonă abundă de frumuseţe. Aici există peste 800 de peșteri, cele mai cunoscute fiind Scărișoara, Focul Viu și Peștera Urșilor. La șase kilometri distanță de Turda, găsim Rezervația Naturală Cheile Turdei, un obiectiv care merită să fie explorat.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: