AcasăActualitateNu este de joacă, oricine poate pica în plasa hoţilor! O nouă...

Nu este de joacă, oricine poate pica în plasa hoţilor! O nouă escrocherie a pus pe jar specialiştii în securitate cibernetică din România!

Hoţii sunt din ce în ce mai inventivi şi îşi actualizează modul de operare, în funcţie de evoluţia ştiinţei. Un nou atac cibernetic cu un virus trimis prin SMS circulă în prezent în România. Mai multe persoane au primit mesaje de la numere pe care nu le-au salvat în agendă, prin care li s-a anunțat să activeze mesageria vocală. În acest mod inventiv, infractorii încearcă, şi uneori chiar reuşesc, să fure datele oamenilor. În primul trimestru al acestui an, numărul atacurilor cibernetice a crescut de aproape cinci ori față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Ai un nou mesaj vocal – ascultă acum!”, este mesajul text primit de mii de oameni. Alături este atașat un link, iar cu un simplu clic există riscul instalării unei aplicații care poate fura atât datele, cât și banii din contul bancar.

Specialiştii în securitate cibernetică ne avertizează că, dacă am furnizat atacatorilor date sensibile, trebuie să anunțăm banca să închidă cardurile, iar dacă este vorba de pagube materiale, trebuie să semnalăm la poliție. Aceştia au şi câteva recomandări:

  • Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor din surse necunoscute;
  • Folosiți antivirus și actualizați constant aplicaţiile;
  • Activați opțiunea de verificare a securității pentru aplicațiile mobile instalate și opțiunea de a bloca sursele nesolicitate.
  • Actualizați sistemul de operare la cea mai recentă versiune compatibilă cu sistemul dvs.;
  • Dacă realizaţi că aţi căzut victima acestui tip de atac, evitaţi cu orice preț să vă autentificaţi în conturi şi efectuaţi o resetare din fabrică a dispozitivului;
  • Dacă v-ați conectat la anumite conturi după ce ați acordat permisiuni unei astfel de aplicații rău intenționate, specialiştii ne recomandă să ne schimbăm parolele. Dacă ați folosit datele cardului, contactați imediat banca pentru a raporta problema și a înlocui cardul, precum și datele de autentificare dedicate serviciului de internet banking.

Până în prezent, Direcția Națională pentru Securitate Cibernetică a primit câteva sute  de sesizări privind mesajele text care conțin link-uri către mesaje vocale.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: