AcasăActualitateMircea Radu a vizitat Casa Ceauşescu! Vezi ce lucruri neştiute de mulţi...

Mircea Radu a vizitat Casa Ceauşescu! Vezi ce lucruri neştiute de mulţi a găsit acolo!

Mânat de curiozitatea de a afla cât mai multe lucruri despre reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin, cunoscutul prezentator de televiziune, Mircea Radu, a vizitat locuinţa şi pentru câteva ore a intrat în lumea celor dintâi oameni ai României, înainte de 1989.

Pe lângă ornamentele interioare din lemn ale camerelor reședinței sau colecția de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu, prezentatorul a mai aflat şi câteva lucruri interesante, pe care multă lume nu le cunoaşte despre soţii Ceauşescu: “Iată câteva notiţe pe care le-am luat în fugă şi care mi s-au părut foarte interesante: biroul unde Nicolae Ceauşescu lua lecţii de istorie, geografie, economie, politică, dar şi camera alăturată, au pe jos uriaşe, splendide şi scumpe covoare persane primite cadou de la Şahinşahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi. Într-un colţ al camerei, primit de la preşedintele URSS, Mihail Gorbaciov, este un joc de şah electronic. Nu-l folosea niciodată.

Am mai aflat că erau 14 oameni care se ocupau de casă. Aceştia erau instruţi să li se adreseze cu “mamă” şi “tată”, nu altfel. Mulţi dintre aceştia, după Revoluţie, întrebaţi cum erau soţii Ceauşescu în particular, au preferat să tacă. Totuşi unii au spus că el era “cumsecade ca un bunicuţ şi ea avea zile şi zile, ca orice femeie. La subsolul clădirii aveau amenajată o sală mică de cinematograf. El urmărea des filme poliţiste, ea nu scăpa niciun episod din Dallas şi îl mai înjura din când în când pe JR.

Nu erau nişte oameni risipitori. Hainele pe care le purtau erau toate făcute în România(el purta numai cămăşi Braiconf) iar ei, dacă i se ducea un ochi la ciorap, punea pe cineva să i-l remedieze. La fel şi cu bluzele. Se pare că cea pe care a îmbrăcat-o pe 21 decembrie 1989 era ciupită la spate. Croitoreasa a văzut şi i-a sugerat s-o schimbe dar i-a zis “Lasă că nu mă vede nimeni. Oricum diseară sunt înapoi”. N-a mai ajuns, a fost executată câteva zile mai târziu îmbrăcată în aceiaşi cămaşă” a povestit prezentatorul după experienţa din Casa Ceauşescu.

Cei care vor să viziteze “Casa Ceaușescu” trebuie să ştie înainte câteva detalii: aceasta poate fi vizitată de către grupuri de minim 5 și maxim 25 persoane, este obligatorie programarea cu cel puțin o zi înainte de vizitare, vizita se face exclusiv cu ghidaj de specialitate în limbile romănă şi engleză, “Casa Ceaușescu” este deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00, intrarea ultimului grup se face la ora 17:00, “Casa Ceaușescu” este închisă publicului în ziua de luni pe parcursul întregului an și de sărbătorile legale din România.

 

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: