AcasăActualitateMicrobi şi bacterii chiar la tine în bucătărie! Obiectul care, în loc...

Microbi şi bacterii chiar la tine în bucătărie! Obiectul care, în loc să te protejeze, îţi poate provoca boli!

Bureții de bucătărie reprezintă una dintre cele mai populare ustensile când vine vorba de curățarea vaselor și a suprafețelor. Însă dacă nu sunt utilizați corect, bureții de bucătărie se pot transforma în adevărate pericole pentru sănătate.

Potrivit experţilor într-un burette de bucătărie se găsesc bilioane de microbi, adica mii de miliarde, inclusiv rudele apropiate ale bacteriilor care provoacă pneumonie și meningită.

Unul dintre microbi, Moraxella osloensis, poate provoca infecții la persoanele cu un sistem imunitar slab și este, de asemenea, cunoscut pentru mirosul urat al buretelui.

Cercetatorii au descoperit acest lucru nociv pentru sănătatea noastră, prin secvenţierea ADN-ului microbian a zeci de bureţi de bucătărie utilizaţi. Se pare că în timpul spălării vaselor, o cantitate semnificativă de mâncare este absorbită de bureți și, combinat cu umiditatea din mediu, acest factor creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor, în special dacă buretele nu este uscat bine.

Când cercetătorii au pus bureții sub microscop, au descoperit că un singur centimetru cub poate fi populat cu mai mult de 5 x 10 ridicat la puterea a 10-a bacterii, ceea ce corespunde cu aproximativ șapte ori mai mult decât numărul de oameni care locuiesc pe Pământ.

Conform Dr. Philip Tierno, profesor de microbiologie și patologie clinică la Universitatea din New York, „cel mai murdar obiect din casa ta nu este scaunul WC sau coșul de gunoi, ci buretele mic pe care îl folosești pentru a spăla vasele”.

Astfel de densități bacteriene, spun oamenii de știință, se găsesc numai în fecale. Daca vrei sa foloseşti un burete în bucătărie, dar să fii şi în siguranţă, trebuie să îl dezinfectezi mai întâi.

Trei feluri în care poţi dezinfecta buretele de vase:

  1. Pune-l în cuptorul cu microunde. 30 de secunde sunt suficiente pentru a ucide aproape toate bacteriile, însă asigura-te ca buretele este ud, ca să nu ia foc.
  2. Spală-l în maşina de spălat vase. Atâta vreme cât îl treci şi prin ciclul de uscare, este la fel de sigur ca şi cum l-ai pune la microunde.
  3. Înmoaie-l în clor sau suc de lămâie. E mai bine decât nimic, însă tot rămân câteva bacterii în el.
anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: