AcasăActualitateIzbucnirea războiului în Ucraina a dus la scăderea turismul în Europa de...

Izbucnirea războiului în Ucraina a dus la scăderea turismul în Europa de Est. Vezi ce arată cifrele și care este situaţia în România!

Țările din centrul și estul Europei se confruntă cu o scădere importantă a numărului de vizitatori străini, după izbucnirea războiului în Ucraina, iar cele mai afectate sunt statele care au graniță comună cu Ucraina, arată o analiză publicată de CNN. Imaginile cu milioanele de refugiați ucraineni care au trecut frontiera în țările UE au rămas în mintea multor oameni, care acum se gândesc de două ori înainte să antameze o vacanță în această parte a Europei, arată CNN. Iar siguranța personală nu este singurul motiv. „Oamenii spun că nu vor să fie văzuți că se distrează într-un loc în care sunt mulți refugiați. Cineva și-a pierdut casa și tu stai acolo, râzând și bând bere… este o asociere care nu se potrivește”, explică Matt Mavir, fondatorul Last Night of Freedom, care organizează petreceri ale burlacilor și burlăcițelor în toată Europa. „Influența războiului este foarte intensă” La finalul lunii martie, adică la o lună de la începutul războiului, adjunctul ministrului polonez pentru sport și turism, Andrzej Gut-Mostowy, spunea că anulările de călătorii ale turiștilor străini crescuseră cu 30%-40%.

Compania aeriană europeană Jet2 a suspendat zborurile către Polonia în martie, urmând să le reia în septembrie, când va fi însă prea târziu pentru vacanțele de vară. Reprezentantul operatorului Last Night of Freedom spune că rezervările pentru orașul polonez Cracovia s-au prăbușit cu 60% în această vară. „Situația a devenit foarte instabilă și imprevizibilă. Este cu adevărat frustrant și enervant că politica influențează turismul, care îi face pe oameni să se reunească”, spune și Wojtek Mania, de la Organizația de Turism din orașul polonez Poznań.

Orașul nu are încă cifre pentru 2022, dar Mania precizează că „influența războiului este foarte intensă”. Aceeași tendință în toată Europa Centrală și de Est Este o tendință care se poate observa în toată Europa de Est, arată analiza citată. Operatorul Last Night of Freedom spune că rezervările sale către Budapesta, capitala Ungariei, au scăzut cu 45%, iar către Riga, capitala letonă, cu 39%. Au scăzut cu 37% rezervărie turistice în Ungaria, în primele șase luni ale anului 2022, față de perioada de dinainte de pandemie.

Cifrele Agenției Maghiare de Turism arată o scădere cu 37% a rezervărilor din țară în primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu 2019. De exemplu, numărul vizitatorilor americani a scăzut cu 65%. Totuși, acum se observă o tendință de creștere, astfel că până la finalul anului e de așteptat ca cifrele să fie cu doar 10% mai mici față de perioada de dinainte de pandemie. Slovacia, care împarte granița cu vestul Ucrainei, a înregistrat o scădere a numărului de vizitatori străini cu 49% față de 2019, potrivit cifrelor consiliului său de turism pentru perioada ianuarie-mai. „Este greu de spus câți nu au vizitat țara din cauza fricii de pandemie și câți sunt îngrijorați de conflictul din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt al consiliului.

Capitala slovacă Bratislava se află la granița cu Austria, la o oră de Viena, și la 16 ore distanță de Kiev. Cu toate acestea, granița comună este suficientă pentru a speria unii turiști, notează sursa citată. Bratislava, capitala Slovaciei, se află la 16 ore distanță de Kiev | Foto: Ena Stanciu Situația afectează chiar și țări care nu au o frontieră comună cu Ucraina. Liina Maria Lepik, director al Oficiului Estonian de Turism, spune că jumătate din cele 350 de nave de croazieră programate să viziteze Tallinn în 2022 au fost anulate „ca efect direct al războiului”. Asta pentru că navele nu se mai pot opri în primul punct de pe traseul croazierei baltice, care este orașul rus Sankt Petersburg.

Potrivit analizei CNN, mai există un factor care duce la scăderea numărului de turiști din această parte a Europei: după doi ani de pandemie, oamenii își rezervă excursii alegând destinațiile principale de pe lista de preferințe, în timp ce locurile mai puțin cunoscute sunt trecute cu vederea.

Este o teorie a lui Tom Smith, director general regional pentru Europa la Intrepid Travel. „Este mai mult despre tendințele post-pandemie decât despre război. Oamenii s-au gândit luni întregi unde și-au dorit dintotdeauna să călătorească, așa că nu este surprinzător că optează pentru excursii către «marile destinații»”, spune Smith. El spune însă că Polonia și România au înregistrat o scădere clară a turiștilor din cauza invaziei ruse în Ucraina. „Am călătorit recent în România și, cu toate că au fost câțiva turiști, localnicii mi-au spus că au văzut o scădere semnificativă a turismului, mai ales în zona Deltei Dunării, cea mai apropiată de Ucraina. Când a început invazia, a existat nervozitate în legătură cu călătoriile în Europa de Est în general. Acum, oamenii au văzut că războiul este limitat în Ucraina, se simt mai încrezători. Dar când vine vorba de țările care se învecinează cu Ucraina, există încă o oarecare reticență”, adaugă Tom Smith. Unde a crescut numărul de vizitatori Există însă și două țări din regiune care, în ciuda contextului, au cunoscut creșteri ale numărului de vizitatori.

Republica Moldova, vecina Ucrainei, a înregistrat mai mulți turiști străini în primul trimestru al anului 2022 decât înainte de pandemie, ajungând de la 31.000 în 2019, la 36.100 în 2022. Iar Lituania, care se învecinează cu Belarus și exclava rusă Kaliningrad, anunță că până în iunie, numărul de vizitatori era la 88% față de nivelul din 2019. Acești „vizitatori” includ și ucraineni care fug din calea războiului, dar, în același timp, numărul celor din Letonia, Marea Britanie și Statele Unite a crescut.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: