AcasăActualitateÎşi riscă viaţa pentru profesie!

Îşi riscă viaţa pentru profesie!

Duc o viaţă periculoasă şi înfruntă războaiele mai ceva ca bărbaţii. Vorbim despre cele care şi-au ales o profesie periculoasă, dar în acelaşi timp, extraordinar de frumoasă: reporter de război. Femei din întreaga lume trăiesc vieți curajoase, aventuroase și înving provocări care mai de care mai primejdioase. Iată poveştile unor jurnaliste ale căror cariere le-au adus în zonele de război din întreaga lume, inclusiv în cel care care se desfășoară în Ucraina.

Când invazia rusă a Ucrainei a început, instituțiile de știri din Orientul Mijlociu au răspuns rapid, trimițând corespondenți pentru a raporta în direct de la sol. Astfel redacțiile din capitalele arabe, de la Riad la Dubai la Doha, au lucrat non-stop pentru a-și ține telespectatorii informați cu cele mai recente știri și opinii despre războiul din Ucraina. Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât aproape toți corespondenții dislocați de canalele regionale pentru a acoperi războiul sunt femei.

Printre femeile arabe proeminente care acoperă războiul se numără Najlaa Aboumerhi, corespondent de război al canalului regional de știri Al-Araby TV din Qatar. Reportajele lui Aboumerhi au atras mereu laude de la telespectatori, pentru că a arătat atât curaj, cât și carismă, care au rezonat bine cu publicul arab.

„Reportajul dintr-un mediu ostil necesită aptitudini jurnalistice dar şi curaj, prin urmare, atunci când mi s-a cerut să fiu trimis în Ucraina, Kiev, de editorii mei de la Al-Araby TV, am acceptat imediat misiunea”, a spus Aboumerhi pentru Arab News.

O altă femeie, reporter de război, este Christiane Baissary de la Al-Hadath, care a urmărit recent mișcările trupelor ruse care au intrat în Harkov, în nord-estul Ucrainei, în direct din prima linie. Ea ştie clar că atunci când izbucnește un război, telespectatorii se bazează pe știri pentru a fi ținuţi la curent cu ceea ce se întâmplă pe teren. Ştie şi că meseria ei este dificilă și periculoasă, însă nu se dă niciodată înapoi.

Lyse Doucet, corespondent internațional șef al BBC, este un alt reporter curajos care transmite din mijlocul războiului. Ea acoperă conflictele din unele dintre cele mai dure zone de război de câteva decenii, raportând, printre altele, din Afganistan, Siria și Yemen. Jurnalistă cu mai multe premii, Doucet a fost recunoscută cel mai recent cu premiul Shifa Gardi 2022, care evidențiază talentul jurnalistelor din prima linie. Ea se află în prezent la Kiev, raportând pentru BBC World News, unde poartă merez o vestă antiglonț în timpul unei transmisiuni în direct.

Corespondentul internațional senior al CNN, Clarissa Ward, este un alt nume cunoscut printre femeile care transmit din locuri periculoase. Clarissa a lucrat pentru CBS News din Londra și a fost corespondent de știri la Moscova pentru ABC News înainte de rolul ei actual la CNN. În anul 2016, Ward și-a riscat viața pentru a călători în Siria ținută de rebeli pentru a filma Undercover în Siria. Serialul, pentru care a câștigat un premiu Peabody și a fost nominalizată la un premiu Emmy. Ea este una dintre puţinii jurnalişti occidentali care au intrat în Siria controlată de rebeli.

Jurnalista Anelise Borges este şi ea recunoscută pentru transmisiunile din mijlocul războiului. Ea lucrează în domeniu de 10 ani iar în 2018, și-a asigurat poziția de corespondent internațional la Euronews, raportând direct despre povești majore din întreaga lume și aventurându-se în mijlocul conflictelor. La sfârșitul anului 2021, Anelise a fost ajuns în Afganistan pentru a raporta, de la sol, preluarea talibanilor. De-a lungul carierei sale, ea a raportat din peste 30 de țări, unele fiind dintre cele mai periculoase zone ale lumii.

Este nevoie de mult curaj pentru ca jurnaliștii să își rişte viața într-o zonă de conflict. Și totuși, în ziua astăzi, jurnaliste neînfricate din întreaga lume se alătură colegilor lor bărbați, raportând din primele linii. Ele demonstrează că și femeile pot fi dure şi că raportarea războiului nu are doar o față masculină.

 

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: