O tartă delicioasă cu o umplutură gustoasă din ouă, bacon şi ceapă poate fi alegerea perfecta pentru micul-dejun sau prânzul din weekend. Dacă adaugi şi o salată verde, poate reprezenta şi felul preferat al familiei pentru cină. Dacă preferați, puteți folosi aluat gata rulat, ceea ce face ca prepararea acestuia să fie mult mai rapidă.
Ingrediente:
100 g unt, răcit și tăiat cubulețe
225 g făină
1 lingură parmezan ras fin
1 ou mare, batut
Pentru umplutură:
225 g bucăți de bacon
15 ml ulei
2 cepe mari, feliate
4 ouă mari
60 ml (4 linguri) cremă de brânză
50 g brânză Cheddar, rasă fin
Mod de preparare:
Pentru a face aluatul, frecați untul în făină până seamănă cu pesmet fin. Se amestecă și parmezanul. Adăugați oul și 15-30 ml (1-2 linguri) apă rece; se amestecă într-un aluat. Frământați ușor până se omogenizează, apoi înfășurați și răciți timp de 30 de minute.
Preîncălziți cuptorul la 200°C. Întindeți aluatul în tavă. Înțepăți peste tot cu o furculiță, apoi da la rece 30 de minute. Aşezaţi o folie de copt peste și adăugaţi boabe de fasole pentru a împiedica creşterea aluatului. Coaceți timp de 10 minute. Scoateți fasolea și folia și băgaţi din nou tava la cuptor pentru 2-3 minute până tarta devine aurie. Se lasă să se răcească.
Pentru a face umplutura, prăjiți bucățile de bacon într-o tigaie timp de 5-6 minute. Scoateți și scurgeți pe hârtie de bucătărie. Adăugați uleiul în tigaie și prăjiți ușor ceapa timp de 10-15 minute până când devine moale și aurie. Se lasa să se răcească.
Bateți ouăle și crema de brânză împreună și asezonați cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Intindem baconul si ceapa in tava de patiserie, turnăm peste amestecul de ouă şi presărăm peste brânza Cheddar.
Coaceți 25-30 de minute până devin aurii și se întăresc. Serviți tarta caldă sau rece.
Sfat: Utilizați orice fel de brânză topită aveți pentru topping în loc de cheddar. Mozzarella, gorgonzola sau fontina funcționează foarte bine.