AcasăRelațiiGhid pentru mămici: diversificarea alimentaţiei bebeluşului!

Ghid pentru mămici: diversificarea alimentaţiei bebeluşului!

Se ştie deja că alimentaţia copilului în primul an de viaţă este una cu totul specială şi necesită mare atenţie. Mai ales că, dacă trecerea la diversificare nu se face corect, îi poate crea bebuluşului tulburări digestive care pot avea efecte şi peste timp. Pentru o diversificare corespunzătoare, mamele trebuie să ţină cont de câteva reguli:

  • Orice aliment nou se introduce în alimentaţie numai când bebeluşul este sănătos;
  • Introducerea noului aliment se face progresiv, analizând dacă sugarul are sau nu intoleranţă la el;
  • Alimentul nou introdus se administrează concomitent cu laptele, crescând treptat cantitatea alimentului şi scăzând pe cea de lapte;
  • Indiferent de consistenţa alimentului, fie că este lichid sau pastă, se administrează numai cu lingurinţa;
  • Niciodată nu se introduc simultan în alimentaţie, două sau mai multe alimente;
  • Dacă intervin tulburări digestive, încetaţi să îi mai administraţi alimentul care îi face rău şi îl reintroduceţi în alimentaţie doar după ce bebeluşul îşi revine total.

Pentru toate mămicile, perioada de diversificare a bebeluşului este cea de care se tem cel mai mult. Specialiştii ne recomandă ca introducerea oricărui produs nou în alimentaţia sugarului, să se facă treptat. De exemplu la 4-6 săptămâni, se introduce suc de legume sau fructe(morcov, măr, piersică, roşie, portocală). Cantitatea: de la 5 ml până la 30 ml, progresiv, la 3 luni şi jumătate, ajungându-se la 50-60 ml/zi la o singură masă. La 2 luni şi jumătate – 3 luni se introduce supa de zarzavat. La început simplă, doar zeama în care a fiert iar apoi şi zarzavatul pasat. După 3 luni, se introduce piureul sau pulpa de fructe. Se poate administra: măr ras, piersică, banană pasată şi de evitat cireşele şi căpşunile. Treptat se adaugă şi biscuiţi pasaţi sau pesmet. Pentru bebeluşii peste 4 luni se pot introduce deja făinoasele în lapte, grişul cu lapte fiind cel mai indicat.

Aproape de 5 luni, putem deja introduce brânza de vaci. Se poate administra împreună cu pulpa de fructe, alternând o zi fruct + biscuiţi şi o zi fruct + brânză de vaci. La vârsta de 6 luni se poate introduce gălbenuşul de ou. Acesta poate fi combinat cu piureul de cartofi sau legume şi neapărat în cantităţi mai mici la început. De la 7-8 luni se introduc tot mai multe alimente: iaurt, găluşte de griş, papanaşi cu brânză de vaci, orez cu lapte, mămăliguţă cu brânză de vaci şi smântână.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: