Vrei pe masa ta de Paşte o friptură extraordinară, fragedă și suculentă, pătrunsă de arome până în toate fibrele ei și un miros fabulos care va evacua toți vecinii din bloc. Iată reţeta pe care mulţi şi-ar fi dorit să o ştie şi în anii precedenţi. În esență tot ce ar trebui să ştim despre friptura asta de miel, e că se pune carnea într-o pungă, se toarnă peste ea kefirul împreună cu usturoiul și mirodeniile, se lasă între 12-48 de ore la marinat, apoi se pune la cuptor.
Se folosesc şi câțiva morcovi și câțiva căței întregi de usturoi în tavă, cu vreo 30 de minute înainte să scot pulpa de miel din cuptor. S-au îmbătat și ei de arome și au fost exact ce trebuie, alături, desigur, de o imensă salată verde cu multe ridichi și de un pahar de vin roșu.
Dar dacă voi doriți, firește că puteți pune în jurul fripturii și câțiva cartofi întregi sau tăiați jumătăți. O să fie o nebunie!
Pulpă de miel marinată în kefir cu usturoi
Cum să faci cea mai fragedă pulpă de miel marinată în kefir. O rețetă simplă, cu ingrediente puține, dar extraordinar de gustoasă.
Ingrediente
1 pulpă de miel (aprox. 1.6 kg)
1 litru kefir (sau iaurt)
5-6 căței de usturoi
sucul și coaja de la o de lămâie mare
1 linguriță cimbru uscat
3 linguri ulei de măsline
sare și piper după gust
garnitură, opțional
morcovi tăiați pe lung dacă sunt mari
cartofi întregi sau tăiați jumătăți
câțiva căței de usturoi
pentru decor
frunze de ceapă verde sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt
Instrucțiuni de preparare
Puneți pulpa de miel într-o pungă încăpătoare și rezistentă.
Într-un vas amestecați kefirul cu sucul și coaja de lamâie, uleiul de măsline, usturoiul trecut prin presă, cimbrul și sarea.
Turnați kefirul peste carne și sigilați punga (o legați cu o sfoară, de exemplu). Prin pungă, începeți să masați pulpa de miel ca să fiți siguri că a ajuns kefirul aromat peste tot.
Dați punga la frigider pentru 12-48 ore. În acest timp, când vă mai aduceți aminte de ea, mai luați-o în mâini și mai masați puțin carnea.
Scoateți punga din frigider și lăsați-o cel puțin o oră și jumătate pe blatul de lucru, ca să ajungă carnea la temperatura camerei.
Încingeți cuptorul la 180 de grade.
Puneți o foaie de hârtie de copt în tavă. Desfaceți punga și puneți carnea în tavă. Turnați peste carne kefirul din pungă. Acoperiți carnea cu încă o hârtie de copt, apoi înveliți tava etanș cu o folie de aluminiu.
Dați friptura la cuptor pentru 1,5 ore.
Scoateți tava, adăugați morcovii sau cartofii.
Dați din nou tava la cuptor, neacoperită cu nimic, pentru încă 30 de minute (sau până când legumele sunt gătite).
Scoateți tava din cuptor. Înainte să serviți friptura, lăsați-o să se odihnească 10-15 minute în tavă.
Serviți pulpa de miel marinată în kefir și usturoi presărată cu frunze verzi de ceapă sau pătrunjel tocate mărunt. Merge perfect alături de o salată verde cu ridichi și de un pahar de vin roșu.