AcasăActualitateDecizie neaşteptată: Arhiepiscopia Iaşilor dă liber la nunţi în post, pe motiv...

Decizie neaşteptată: Arhiepiscopia Iaşilor dă liber la nunţi în post, pe motiv că a fost pandemie!

Decizia a luat prin surprindere pe mulţi mai ales că puţine au fost situaţii le când mitropolia a dat dispensă pentru nunţi. Aşa că tinerii din judeţele Iaşi, Botoşani şi parţial în Neamţ, unde Arhiepiscopia Iaşilora luat decizia de a permite oficierea cununiilor religioase şi în perioadele de post, pot să îşi facă planuri.

Decizia este valabilă doar în acest an şi a fost luată pentru a veni în sprijinul tinerilor care, din cauza pandemiei, nu s-au putut căsători religios. Singura condiție este obţinerea unei dispense de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Decizia de a permite nunțile în post i-a luat prin surprindere pe mulți români, în special pe cei mai în vârstă, care erau obișnuiți cu reguli mai stricte din partea bisericii.

Reprezentantiii Arhiepiscopiei Iașilor spun că decizia este motivată de faptul că, timp de doi ani, din cauza pandemiei, mulți tineri au amânat să își unească destinele.

„Când vin la mitropolie, tinerii sunt îndemnați prima dată să amâne să se cunune în zi de post, dar, dacă au dat avans și pierd banii sau au un contract, trebuie să îi înțelegem. Dispensa nu se acordă pentru mâncare și băutură, ci pentru taina cununiei”. a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au precizat că dispensa pentru nunțile organizate în post se va acorda în funcție de fiecare caz în parte, iar viitorii miri trebuie să aducă argumente solide în favoarea cererii lor. Rânduielile Bisericii interzic preoților să țină slujbe pentru cununii în anumite perioade, cum sunt, de exemplu, Postul Paștelui, cel al Nașterii Domnului, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel sau Postul Adormirii Maicii Domnului, dar și în alte zile de peste an clar stabilite.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: