AcasăActualitateDe Florii se mănâncă peştele. Iată ce beneficii extraodinare are asupra sănătăţii!

De Florii se mănâncă peştele. Iată ce beneficii extraodinare are asupra sănătăţii!

Tradiţia spune că de Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui. Ce nu ştiu mulţi este că peștele este un aliment bogat în proteine, cu conținut scăzut de grăsimi, care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Peștele cu carne albă, în special, are un conținut mai mic de grăsimi decât orice altă sursă de proteină ​​animală, iar peștele gras este bogat în acizi grași omega-3 sau grăsimile „bune”. Deoarece corpul uman nu poate produce cantități semnificative din acești nutrienți esențiali, peștele este o parte importantă a dietei. De asemenea, peștele are un conținut scăzut de grăsimi „rele” întâlnite în mod obișnuit în carnea roșie, numite acizi grași omega-6.

Iată ce beneficii aduce consumul de peşte pentru sănătate:

Vitaminele, mineralele și acizii grași din pește pot oferi beneficii semnificative pentru sănătate. Vitamina B12 găsită în pește este extrem de importantă pentru creșterea globulelor roșii sănătoase, reproducerea ADN-ului și pentru funcția nervoasă. Consumul suficient de vitamina B12 este legat de un risc mai mic de demență și boli de inimă. Lipsa vitaminei B12 este, de asemenea, asociată cu probleme precum oboseala cronică și anemia.

Consumul regulat de peşte înseamnă şi înbunătăţirea sănătăţii creierului. Peștele este bogat într-un tip de grăsime cunoscut sub numele de acizi grași omega. Aceste grăsimi sunt importante pentru menținerea sănătății creierului. A avea un nivel scăzut de acizi grași omega-3 în sânge a fost asociat cu îmbătrânirea accelerată a creierului, inclusiv cu simptome precum pierderea memoriei și afectarea cognitivă.

Dieta bazată pe peşte înseamnă şi risc mai mic de boli de inimă. Acizii grași omega au fost, de asemenea, asociaţi cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Acizii grași Omega-3 ajută la reducerea bolilor coronariene atunci când sunt consumați în mod regulat. Acești acizi grași reduc la minimum placa coronariană, scad nivelul trigliceridelor și chiar pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Consumul de peşte poate fi asociat şi cu un risc scăzut de depresie. Sănătatea mintală poate beneficia și de acizii grași omega. Acizii grași Omega-3 au fost strâns legați de reducerea simptomelor depresiei. S-a constatat că un consum regulat de peşte poate duce la eficacitatea crescută a unor medicamente antidepresive, posibil pentru că aceste grăsimi din peşte  ne ajută creierul să funcționeze mai eficient.

Peştele – sursă bogată de vitamine

Peștele este o sursă excelentă de proteine, care este esențială pentru menținerea sănătății mușchilor, organelor și vaselor de sânge. Proteinele ajută la susținerea diviziunii celulară sau creșterea părului. Peștele este, de asemenea, bogat în iod, care este un mineral vital pe care organismul nu îl poate produce singur. Iodul este important pentru funcția tiroidei, care controlează lucruri precum apetitul și sistemul imunitar. Peștele în general este, de asemenea, o sursă bună de nutrienți precum: Vitamina D, Vitamina B12, Fier, Fosfor.

Cine poate consuma peşte?

Peștele este în general o sursă de hrană sănătoasă și poate fi consumat în siguranță în majoritatea cazurilor. Dar, în funcție de vârstă și de problemele de sănătate ale fiecăruia, unii oameni ar trebui să limiteze cantitățile de pește pe care le consumă. Trebuie luat în considerare următoarele:

  • Pentru copiii mici și femeile aflate la vârsta fertilă, consumul excesiv de pește contaminat cu mercur poate afecta grav dezvoltarea copilului.
  • Femeile și bărbații în vârstă pot considera că este acceptabil să depășească limitele recomandate pentru mâncarea cu fructe de mare pentru a-și crește aportul de omega-3.

În funcție de specie, peștele poate avea niveluri diferite de nutrienți. Cea mai semnificativă diferență este conținutul de grăsimi: specii precum somonul și tonul sunt considerate grase, în timp ce codul și somnul sunt slabi. Deși peștele în sine este de obicei sănătos, este important să verificați unde a fost prins peștele pe care îl mâncați. Mulți pești capturați în ocean au un conținut ridicat de mercur, care poate fi toxic în cantități mari. Acești pești stochează mercurul găsit în propria dietă în grăsimea lor, care se poate acumula în timp. Peștele de crescătorie și peștele cu conținut scăzut de grăsimi este posibil să aibă un conținut scăzut de mercur, în timp ce peştele alb, peștele-spadă și macroul sunt cunoscute a fi bogate în mercur.

Consumul de pește o dată sau de două ori pe săptămână este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți dieta. Peștii sunt plini de nutrienți esențiali şi sursă excelentă de proteine ​​slabe. Cercetările medicale sugerează că pot exista numeroase beneficii pentru sănătate ale consumului de pește în mod regulat.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: