AcasăActualitateDe ce te simţi adormit după ce ai băut cafeaua?

De ce te simţi adormit după ce ai băut cafeaua?

Mulți oameni beau cafea dimineaţa și se bazează pe ea pentru a-i trezi şi a-i ajuta să aibă energia necesară pentru o zi de muncă. Această băutură este o sursă minunată de cofeină, dar nu ce nu ştiu mulţi este că ea nu oferă întotdeauna energie pentru toată lumea. Aceasta este şi explicaţia pentru care unii oameni, de exemplu, pot bea mai multe căni în timpul zilei, fără a avea de suferit de urma consumului mare de cafea. Alții, în schimb, pot avea efecte adverse după ce au băut o singură ceașcă de cafea.

În acest articol, vedem de ce cafeaua îi face pe unii oameni să se simtă obosiți. De asemenea, discutăm despre alte efecte importante ale cafelei și recomandări de la consum zilnic.

Cum te poate face cafeaua să te simți obosit?

Cafeaua în sine nu obosește oamenii, dar cofeina din cafea și efectele ei asupra organismului pot provoca uneori oboseală. Asta pentru că, conform specialistilor, cofeina blochează receptorii de adenozină din creier. Ce este adenozina? Este o substanță chimică a creierului care provoacă somnul şi suprimă emoţiile prin încetinirea activităţii nervoase. Nivelurile de adenozină cresc în timpul orelor de veghe și scad în timpul somnului. În mod normal, moleculele de adenozină se leagă de receptori speciali din creier, ceea ce încetinește activitatea creierului în pregătirea pentru somn. Cu toate acestea, cofeina previne acest lucru prin blocarea receptorilor de adenozină.

O altă explicaţie ar fi că zahărul din cafea afectează nivelul de insulină, făcându-ne să ne simţim epuizaţi atunci când nivelul de zahăr din sânge scade. Excesul de zahăr din cafea determină eliberarea de insulină şi scăderea nivelului de glucoză. Odată ce nivelul de glucoză scade, este normal să vă simţiţi obosiţi şi somnoroşi.

De asemenea unii oameni dezvoltă o toleranță la cofeină. Persoanele care consumă în mod regulat cafea și alte băuturi cu cofeină pot dezvolta o toleranță la aceasta şi atunci nici nu va mai avea efectele dorite asupra corpului nostru.

Consumul de cafea pe stomacul gol poate fi o altă explicaţie pentru care cofeina nu îşi face efectul. Dacă sărim peste micul dejun şi consumăm cafea fără alimente în stomac, acest lucru afectează semnificativ controlul glicemiei. Şi de aici alte simptome precum oboseala.

Efecte importante ale cafelei asupra corpului nostru:

Anxietate. Cofeina din cafea poate avea efecte adverse asupra sănătății mintale a oamenilor. De exemplu, dozele mari de cofeină (peste 400 mg) pot provoca nervozitate și nervozitate. La persoanele cu tulburări de panică și depresie, dozele mari de cofeină pot declanșa simptome legate de anxietate.

Efecte cardiovasculare. Pot exista creșteri temporare ale frecvenței cardiace și ale tensiunii arteriale după ce o persoană bea cafea cu cofeină. Cu toate acestea, cercetările actuale sugerează că un consum de cafea ușor până la moderat poate proteja sănătatea inimii.

Prevenirea cancerului. Numeroase studii au demonstrate faptul că există dovezi care sugerează o potențială asociere între consumul crescut de cafea și un risc redus de carcinom hepatocelular. Acesta este un tip de cancer la ficat.

Alte efecte ale consumului de cafea: vigilență crescută, nervozitate sau neliniste, ameţeală, dureri de cap, deshidratare, dureri de stomac, urinare frecventă

Specialiştii recomandă oamenilor să nu mai bea cafea cu cel puțin 6 ore înainte de a se pune la somn.

 

 

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: