AcasăActualitateCum tratăm sinuzita acută şi sinuzita cronică în mod natural

Cum tratăm sinuzita acută şi sinuzita cronică în mod natural

Sinuzita este o afectiune tot mai frecventa care culmineaza in sezonul rece si umed. Abuzul de tratamente locale, nerespectarea indicatiilor din prospecte, o supraincarcare a limfei si o imunitate precara duc de multe ori la cronicizarea sinuzitelor acute si se ajunge astfel la o suferinta indelungata, sinuzita cronica, cu repercursiuni asupra intregului organism.

Problema sinuzitelor cronice nu se rezuma la atat, ci ele pot duce la alte probleme de sanatate, aparent fara legatura: tulburari de somn, tendinta la obezitate (din cauza lipsei de somn si dereglarii metabolismului leptinei), oboseala cronica, oxigenare insuficienta, dificultati de concentrare, etc

Ce este de fapt sinuzita?

Sinuzita este o inflamatie a mucoasei paranazale insotita de aparitia unei secretii vascoase, transaprente sau purulente in interiorul sinusurilor. Sinusurile sunt niste cavitati osoase pline cu aer a caror mucoasa se poate inflama in anumite cazuri: infectie, alergie, etc. Inflamatia poate fi insotita de durere si disconfort in zona sinusurilor.

Vorbim de o sinuzita acuta atunci cand exista o inflamatie a mucoase sinusale de scurta durata (maxim 3 saptamani) si care este trecatoare, vindecarea facandu-se fara cronicizare. Daca sinuzita tine mai mult, vorbim despre o sinuzita cronica.

Cauzele sinuzitei si factori de risc

Sinuzita, fiind o inflamatie, are o cauza declansatoare, pe un fond de alte dezechilibre, asadar o sinuzita poate fi de cauza: bacteriana, virala, fungica sau alergica.

Cauze favorizante pot fi:

 • deviatia de sept nazal
 • rinita acuta purulenta(inflamarea si infectia mucoasei intranazale), care apoi urca spre sinusuri si se agraveaza
 • mediul toxic(pulberi, noxe), frigul, aerul conditionat
 • factori alergeni

Cum se manifesta o sinuzita? Simptomele sinuzitei:

Simptomele sinuzitei acute pot fi suparatoare si pot perturba activitatile de zi cu zi prin: rinoree (secretie, uneori purulenta, la nivelul nasului), obstructie si congestie nazala, durere de cap in zona sinusurilor, uneori febra si scaderea mirosului, senzatie de greutate la nivelul nasului si a ochilor. Simptomele sinuzitei acute sunt mai severe si mai intense.

Sinuzita cronica in schimb se manifesta mai putin intens insa majoritatea simptomelor raman: secretie nazala insotita de congestie cu durata mai mare de 1 luna, durere, tensiune la nivelul sinusurilor, scaderea mirosului, expectoratie, tuse, insomnie, dureri de cap.

Cum imi dau seama daca am sinuzita? Simptomele si diagnosticul sinuzitei:

Diagnosticul cert de sinuzita poate fi pus de medicul ORL insa multe simptome pot trada aparitia acestei afectiuni:

 • durere la nivelul sinusurilor, secretie nazala mucopurulenta, obstructie nazala cu dificultati in respiratie.

Investigatiile pot fi mai aprofundate cu examen clinic ORL, examen endoscopic sau examen imagistic care vor putea confirma diagnosticul de sinuzita precum si evolutia ei.

Tratament natural pentru sinuzita

Tratamentul clasic al sinuzitei recomanda antibiotic cel putin 10 zile, antiinflamatare, mucolititice si secretolitice, antihistaminice, administrare de spray vasoconstrictor. Abuzul de acest tratament sau administrarea fara un consult medical poate duce la recidive frecvente, la cronicizare si al scaderea drastica a imunitatii.

Tratamentul natural al sinuzitei este mult mai bland, fara efecte secundare si cu un rezultat sigur in cresterea imunitatii, evitand astfel recidivele si cronicizarea.

Tratamentul natural impotrvia sinuzitei contine produse care:

 • stimuleaza imunitatea si ajuta procesele organismului sa se regleze (ester C, astragalus, Polygemma)
 • stimuleaza drenarea sinusurilor si mecanismele de eliminare a secretiei (Polygemma sinusuri, Neil Med Sinus Rinse)
 • au efect antibiotic natural si imunostimulator (biomicin forte)
 • sistem ingenios de curatare al sinusurilor (Neil Med Sinus Rinse)

Evolutia si complicatiile Sinuzitei

Ceea ce am precizat deja este faptul ca o sinuzita acuta netratata poate evolua spre sinuzita subacuta si apoi cronica.

Pe langa asta, alte complicatii ale sinuzitei sunt:

 • faringite si amigdalite acute recidivante, laringite acute recidivante, traheo-bronsite prin drenarea secretiilor purulente in spatele nasului;
 • in cazuri mai grave, puroiul din sinus poate distruge peretii sinusali patrunzind in vecinatate ajungindu-se astfel la abces orbito-ocular, abces cerebral, pareze ale nervilor cranieni ce inerveaza fata;
 • afectiuni indirecte datorate inflamatiei persistente si a insuficientei oxignari pot fi: tulburarile de somn, oboseala cronica,  dificultati de concentrare, dureri de cap

Recomandari de profilaxie pentru prevenirea sinuzitei:

Pentru a preveni aparitia sinuzitei exista mai multe recomandari simple:

 • Curatarea nasului zilnic cu spray cu apa de mare sau cu un dispozitiv special de tipul NeilMed Sinus Rinse
 • Corectarea deviatiilor de sept sau a unei hipertrofii de cornet nazal inferior daca acestea pun cu adevarat o piedica in ventilarea cailor aeriene superioare si a cavitatiilor sinusurilor
 • Sustinerea unei imunitati puternice
 • Adoptarea unei alimentatii cu efect antiinflamator

Corpul ne transmite permanent mesaje despre starea de sanatate iar unul dintre aceste mesaje poate fi sinuzita sau alte inflamatii ale cailor respiratorii superioare. Important este sa intelegem ca nu este vorba strict de o afectiune locala ci de un semn de slabiciune al intregului organism ale carui cauze reale se afla in stilul nostru de viata de zi cu zi!

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: