AcasăActualitateCum ne ajută Reflexoterapia? Nu îţi vine să crezi ce beneficii uimitoare...

Cum ne ajută Reflexoterapia? Nu îţi vine să crezi ce beneficii uimitoare are!

În zilele noastre, Reflexologia a devenit o terapie complementară și integrativă, acceptată pe scară largă în toată lumea și practicată de terapeuți specializati. Află ce este reflexoterapia, cum se practică, ce beneficii are, ce afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul acesteia, dar și care sunt contraindicațiile.

Cu rădăcini adânci, reflexologia modernă se bazează pe o formă străveche de terapie. Există dovezi ale unei forme de terapie pentru picioare și mâini care a fost practicată în China încă din 2330 î.Hr. și, de asemenea, în același timp și în Egipt, așa cum este descris în mormântul lui Ankmahor. De cealaltă parte a Atlanticului, în America de Nord, triburile de indieni indigeni au practicat de sute de ani o formă de terapie pentru picioare.

Testul timpului s-a adeverit a fi unul benefic și a ajutat oamenii să își amelioreze starea de sănătate.

În timpurile moderne, la începutul secolului al XX-lea,  Dr. William Fitzgerald a scris lucrarea „Terapia de zonă sau ameliorarea durerii la domiciliu”, care a marcat redescoperirea și interpretarea reflexoterapiei.

Reflexologia așa cum o cunoaștem astăzi, este atribuită muncii extraordinare a lui Eunice Ingham, un terapeut american, care a preluat și continuat munca înaintașilor ei. A cartografiat punctele reflexe de pe picioare și mâini care corespund tuturor organelor, glandelor, părților și sistemelor corpului. Lucrarea ei originală este predată exclusiv de școala pe care a fondat-o, Institutul Internațional de Reflexologie.

În zilele noastre, Reflexologia a devenit o terapie complementară și integrativă, acceptată pe scară largă în toată lumea, practicată de terapeuti specializati.

Reflexoterapia se dezvoltă continuu și progresează într-o terapie foarte eficientă pentru îngrijirea holistică, complementară medicinei alopate.

Ce este Reflexoterapia?

Definiția din dicționar a unui „reflex” este „o mișcare involuntară sau instinctivă ca răspuns la un stimul” sau în sensul de reflecție sau imagine în oglindă.

Conform DEX, “REFLEXOTERAPÍE s. f. Metodă terapeutică prin care se urmărește vindecarea unor boli prin folosirea anumitor reflexe. – Din fr. réflexothérapie.”

Reflexele picioarelor și mâinilor noastre acționează ca imagini în oglindă ale corpului, la nivelul tălpilor picioarelor, a palmelor mâinilor și la nivelul lobului urechilor. Pe scurt, principiul de bază al reflexologiei este că există puncte reflexe care corespund fiecărui organ, glandă și parte a corpului.

Scopul acestei tehnici este acela de a readuce în echilibru energia vitală a organismului prin apăsarea și masarea acestor puncte reflexogene, stimulând organele interne corespondente.

Reflexoterapia este considerată a fi o tehnică holistică de vindecare care are ca scop tratarea individului ca întreg, pentru a induce o stare de echilibru și armonie în corp, minte și spirit.

Cum se desfășoară o sedință de reflexoterapie?

Reflexologul va începe sesiunea de reflexoterapie prin efectuarea unei consultații amănunțite (anamneză) în ce privește sănătatea, dieta și stilul de viață. Este indicat să informați reflexologul de toate afecțiunile pe care le aveți pentru că reflexoterapia are și contraindicații (vor fi descrise mai pe larg în cursul acestui articol). După aceasta, va examina picioarele nivelul tălpilor și îți poate pune întrebări suplimentare.

Tratamentul propriu-zis va începe cu câteva tehnici generale de relaxare, urmate de o succesiune de tehnici precise, menite să aplice presiune pe fiecare zonă reflexă a labei piciorului și gambei. Se vor lucra întotdeauna ambele picioare ca parte a unui tratament complet. Piciorul stâng reprezintă partea stângă a corpului, iar piciorul drept reprezintă partea dreaptă a corpului.

Există aproximativ 7.000 de terminații nervoase la nivelul tălpii piciorului și fiecare dintre ele este un punct reflex care corespunde unei părți a corpului. Reflexologii folosesc manipulări speciale ale degetelor picioarelor și ale degetului mare pentru a stimula aceste puncte reflexe și știu exact care zonă a piciorului corespunde cărei părți a corpului.

Tratamentul în sine, reflexoterapia, nu gâdilă, presiunea folosită în timpul procedurilor este fermă și nu provoacă disconfort. Dacă o anumită parte a corpului este dezechilibrată, reflexul corespunzător se poate simți sensibil sau puțin dureros în timpul tratamentului. Este important să comunicați cu terapeutul în cazul în care apar astfel de răspunsuri ale organismului. În general, oamenii descriu orice zonă de sensibilitate ca fiind o „durere dulce”, care este atât suportabilă, cât și benefică.

O sesiune completă de reflexoterapie a piciorului durează în general 45-50 de minute și poate fi adaptată nevoilor specifice ale fiecărui pacient. Se obțin rezultate rapide în promovarea răspunsului de ameliorare și vindecare al organismului atunci când comunicarea dintre pacient și terapeut este dinamică. Este indicat ca ședințele de reflexoterapie să fie programate la 1-2 zile distanță pentru a putea avea rezultatele așteptate.

După tratament, este indicat să beți multă apă proaspătă (ideal, cel puțin 8 pahare în 24 de ore), pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, este recomandat să evitați alcoolul și să mâncați doar mese ușoare, de preferat să evitați carnea și produsele din carne, mezelurile și semipreparatele, precum și produsele alimentare procesate.

Tratamentele oferite copiilor sau oricărei persoane grav bolnave pot fi mai scurte și mai frecvente, adaptate și personalizate fiecărui caz în parte, pentru a satisface nevoile pacientului.

Este posibil să avem de-a face şi cu reacţii adverse în timpul terapiei, asociate procesului de detoxifiere a organismului: ameţeli, greaţă, stare de oboseală, febră, erupţii cutanate, etc. Dar nu sunt motive de îngrijorare, aceste manifestări sunt normale în procesul de eliminare a toxinelor, iar aceasta este doar o etapă necesară pentru însănătoşirea organismului. În termeni de specialitate aceasta reactie este cunoscută sub numele de „Reacția Jarisch-Herxheimer” care în rezumat spune că: “Înainte de a te simți mai bine, te simți mai rău”.

Cercetările în domeniu ne permit să aflăm din ce în ce mai multe despre cum funcționează reflexologia, puterea atingerii vindecătoare și importanța terapiilor practice pentru promovarea unei stări optime de sănătate.

Beneficiile reflexoterapiei

Elimină toxinele și stimulează funcțiile organismului

Principalul scop al reflexoterapiei constă în eliminarea toxinelor şi stimularea funcţiilor întregului organism pentru că se deblochează și se  elimină acumulările de toxine din organism. Depunerile toxice sunt considerate în masajul reflexogen principala cauză a îmbolnăvirilor curente. Astfel, depunerile de toxine în aceste zone reflexogene indică o funcționare defectuoasă a organului aflat în corespondență, și nu invers.

Nu are efecte secundare

Din practica și experiența personală pot spune ca reflexoterapia este complet lipsită de toxicitate și fără efecte secundare pentru organismul uman, în condițiile în care ne confruntăm în zilele noastre cu un grad ridicat de poluare al mediului înconjurător la care se adaugă toxicitatea medicamentoasă, alimentatia tip “fast-food”, agricultura de tip industrial (folosirea pe scara larga a pesticidelor și erbicidelor), etc.

Acționează asupra cauzei, nu a simptomului

Un mare atu al Medicinei Holistice / Complementare, din care face parte și Reflexoterapia, este că se adresează cauzelor bolilor și nu simptomatologiei lor. Acționând asupra cauzelor și dezechilibrelor care generează inflamaţia / boala, obținem ameliorări importante ale simptomelor bolii și a disconfortului generat de acestea. Totuși vreau să reamintesc că Terapeuţii care practică Medicina Complementară NU interferează cu tratamentul prescris de medicul alopat, adică nu recomandă întreruperea medicamentaţiei alopate.

Ajută la detoxifierea organismului și la reechilibrarea bioenergetică

Prin manevre precise, Reflexoterapia ajută la detoxifierea organismului și la reechilibrarea bioenergetică și are ca scop stimularea bunei funcționari a tuturor organelor corpului.

Afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul reflexoterapiei:

– afectiuni generate de stilul de viață: stres, insomnii, oboseală cronică, depresii, migrene, instabilitate emoţională, anxietate, atacuri de panică, detoxifierea organismului, etc.

– afecţiuni ale coloanei vertebrale: lombosciatica, spondiloze, cifoze, artroze, artrite, gonartroză, coxartroză, etc.

– tulburări endocrine: tiroidă, paratiroidă – căderi de calciu, suprarenale, deficienţe de creştere la copii, reglarea menstruaţiei, tulburări de menopauză, osteoporoză – stoparea degradării de masă osoasă, disfuncţii sexuale, tulburări de metabolism, obezitate, diabet, etc.

– afecţiuni digestive: gastrite, enterocolite, colite, ulcer duodenal, esofagite de reflux, constipaţie, balonări, hemoroizi, etc.

– afecţiuni hepato-biliare: litiaza biliară, hipercolesterolemie, bilă leneşă, etc.

– afecţiuni renale: se elimină nisipul şi pietricelele (litiaze, prostate, edeme, enurezis nocturn, etc.)

– afecţiuni circulatorii: hipo şi hipertensiune, ateroscleroză, gută, sindromul mâinilor şi picioarelor reci, dureri de picioare, etc.

– afecţiuni ORL: bronşite, rinite, sinuzite, nevralgii, astm, etc.

Studii de cercetare clinică au demonstrat rezultate demne de luat în seamă în tratarea unor afecțiuni și procedura este din ce în ce mai mult luată în considerare ca un tratament complementar, alternativ în paralel cu tratamentele prescrise de medicina alopată.

Contraindicaţiile reflexoterapiei

Reflexoterapia are și contraindicaţii de care terapeuţii trebuie să țină cont și să informeze pacientul în timpul anamnezei:

  • inflamațiile acute ale sistemului circulator sau limfatic (riscul de declanșare a trombilor)
  • boli ale venelor (flebita, varice, tromboză venoasă profundă, tromboza venei renale)
  • boli ale vaselor si ganglionilor limfatici (limfoame, infectii)
  • anevrisme cunoscute
  • boala cardiacă ischemică (angina pectorală, tromboza, infarctul miocardic)
  • reumatismul articular în faza acută
  • sarcini cu risc de avort
  • leziuni,răni deschise, fracturi, entorse sau alte probleme ce împiedică contactul direct.
  • boli infecțioase ale pielii la nivelul extremităților pe care se lucrează (în funcție de evoluție sau sensibilitate se poate lucra cu mănuși chirurgicale)
  • psihoze (din cauza reacțiilor pacientului este indicat să se lucreze în prezența unei alte persoane, de preferință din familie).

Reflexologia se dezvoltă continuu și progresează într-o terapie foarte eficientă pentru îngrijirea holistică. Îmbunătățirea și apariția noilor tehnici înseamnă că fiecare tratament poate fi adaptat nevoilor specifice ale pacienților și se pot obține rezultate mai rapide în promovarea răspunsului de vindecare al organismului.

Cercetările ne permit să aflăm din ce în ce mai multe despre cum funcționează reflexologia, puterea atingerii vindecătoare, și importanța terapiilor practice complementare în reducerea stresului și a tensiunilor acumulate în organism. Uimitoare și cu importanța ei, este puterea minții asupra răspunsurilor corpului, cunoscută sub numele de efect Placebo.

Stresul este înțeles de către profesia medicală ca fiind esențial în dezvoltarea și exacerbarea multor probleme de sănătate. Așa că este imperativ necesar să găsim și să folosim modalități eficiente de gestionare a stresului – reflexologia poate fi extrem de eficientă în reducerea la minimum a efectelor stresului asupra minții și corpului.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: