AcasăActualitateConvingeri și superstiții românești despre Paște!

Convingeri și superstiții românești despre Paște!

Pentru români, Paștele reprezintă cea mai importantă sărbătoare creștină a anului. Faptul că celebrează învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, în a treia zi după răstignirea sa în Vinerea Mare, sărbătoarea are o încărcătură spirituală imensă. În tradiția ortodoxă, începutul marii sărbători este marcat de cele 40 de zile de post, în care oamenii comemorează evenimentele care au dus la Înviere.

Fie că vorbim de mâncare, credință sau superstiție, Paștele reprezintă şi obiceiuri moștenite din cele mai vechi timpuri, care s-au perpetuat de-a lungul generațiilor

Joia Mare a Săptămânii Mare are o semnificație importantă. Este dedicată pregătirii casei dar şi vopsiri ouălor în roșu, simbolizând sângele Mântuitorului. În zilele noastre, ouăle nu sunt dor roșii, ci și galbene, albastre sau verzi, astfel încât masa de Paște să fie mai colorată și mai veselă.

Vinerea Mare este mai ales pentru curățarea spirituală. Se spune că cel care postește în această zi sfântă va avea o casă din belșug și va fi ajutat de Dumnezeu în orice problemă. Se spune că nu trebuie să mâncăm nimic cu oțet și urzici, pentru că Iisus a fost bătut cu urzici și i s-a dat să bea oțet. De asemenea, nu este indicat să facem treburile casnice. Putem lăsa asta pentru sâmbăta Paștelui.

Ca și celelalte zile care preced Paștele, și Duminica Paștelui este marcată de diverse credințe populare. Un ritual constă de obicei în spălarea cu apă care conține un ou roșu, pentru a aduce sănătate și putere, un ban de argint, simbol al bogăției și iarba verde, semn de prosperitate în casă. De asemenea, se spune că este bine ca primul ou să fie spart de capul familiei și să fie mâncat împreună cu întreaga familie, astfel încât să poată rămâne mereu uniți.

Iată şi alte superstiții:

■ În timpul mesei de Paște este mai bine să mănânci mai întâi un ou, deoarece se crede că aduce sănătate pe tot parcursul anului, apoi peștele și păsările de curte, pentru a fi agil și ușor;

■ Nu este bine să dormi în Duminica Paștelui pentru că în restul anului vei dormi mereu sau vei avea ghinion;

■ Lumânarea de Paște trebuie păstrată în casă și aprinsă ori de câte ori apare ceva neplăcut;

■ Daca tii un ou rosu la 40 de zile dupa Paste şi încă nu este stricat sau primul care intră în casa ta, după ce iei lumină, este un barbat, vei avea mult noroc pe tot parcursul anului;

■ Nașterea și moartea: Bebelușii născuți în Duminica Paștelui vor avea noroc toată viața, iar oamenii care mor în această zi sunt scutiți de Judecata Divină, sufletele lor mergând direct în Rai.

Ca orice altă sărbătoare, Paștele este despre reunirea cu cei dragi. Lăsând obiceiurile deoparte, este important ca toți membrii familiei să se adune în jurul mesei duminică, în Ziua Învierii, ciocnind ouă în timp ce rostesc „Hristos a Înviat!” și „Adevărat, a Înviat!”, pentru a-și lăsa grijile deoparte și a sărbători Învierea.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: