AcasăActualitateConsumi leurda sau usturoiul sălbatic? Iată ce beneficii uimitoare are asupra corpului...

Consumi leurda sau usturoiul sălbatic? Iată ce beneficii uimitoare are asupra corpului nostru!

Este perioada în care tarabele din pieţe sunt pline de leurdă. Sau dacă eşti un împătimit al plimbărilor prin pădure, ţi-l poţi procura singur. Ce nu ştiai însă că, desi în ţara noastră este cunoscută drept leurdă, în alte ţări are o multitudine de denumiri. Usturoiul sălbatic sau științific, Ramsons, usturoiul de urs, usturoiul cu frunze late, usturoiul de lemn, prazul de urs, ceapa țigănească, usturoiul de porc, sau prazul sălbatic. Indiferent din ce parte a lumii provine, leurda face parte din marea familie Amaryllidaceae, reprezentată de 59 de genuri și peste 850 de specii în întreaga lume.

Beneficii uimitoare ale leurdei!

În multe ţări, leurda are o tradiție îndelungată de utilizare medicinală, cu efecte antifungice, antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, expectorante, vasodilatatoare și cardio-protectoare. De asemenea, are beneficii uimitoare şi în cee ace priveşte digestia, calmarea colicilor, tratarea pierderii poftei de mâncare și vindecarea indigestiei. Beneficiul principal însă pentru sănătate al leurdei este eficacitatea acesteia în reducerea tensiunii arteriale și, prin urmare, a bolilor de inimă și a riscului de accident vascular cerebral. Consumând frecvent leurdă, aceasta ajută la scăderea tensiunii arteriale, scăderea sensibilităţii la insulină, reducerea colesterolului, inhibarea agregării trombocitelor și creşterea fluidităţii membranei, toate acestea fiind benefice în bolile cardiovasculare.

S-a descoperit, de asemenea, că extractele din frunze, tulpini și flori inhibă proliferarea liniilor de celule canceroase umane, inclusiv de sân, plămân, prostată, colon, limfoame și neuroblaste, sugerându-se astfel că ar putea exista beneficii în combaterea cancerului.

Unde găsim leurdă?

Leurda creşte în majoritatea pădurilor, în special în părțile umede. Se găsește din martie până în mai și este ușor de identificat prin mirosul înțepător de usturoi. Frunzele sale în formă de sabie, mătăsoase și umede seamănă cu cele ale Crinului, așa că frecați o frunză între degete pentru a vă asigura că simţiţi mirosul caracteristic de usturoi. Leurda poate fi consumată în salate, pentru a da aromă diferitelor supe și pentru a face o garnitură pentru mâncăruri savuroase.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: