AcasăActualitateCondimentele şi beneficiile lor pentru sănătate

Condimentele şi beneficiile lor pentru sănătate

Parcă tot mai des, în ultima perioadă mai mult ca oricând, ne preocupă sănătatea noastră ş ice putem face să o îmbunătăţim. Fie că alegem mâncare sănătoasă, mişcare mai multă şi stress mai puţin, încercăm să ne lărgim aria de cunoaştere în ce e bine pentru corpul nostru. Puţin ştiu însă că multitudinea de condiment din lumea întreagă, pe lângă faptul că aduc gust şi savoare mâncărurilor, ne ajută şi în întărirea sistemului imunitar şi în lupta cu diferite boli. Iată câteva beneficii pe care mirodeniile ni le oferă corpului uman, fără ca nici măcar să bănuim:

Turmenicul. Puţini ştiu că pe lângă folosirea lui în diverse reţete, acesta are şi multe proprietăţi terapeutice. Mai este cunoscut şi sub denumirea de şofran indian iar condimentul se obţine prin procesarea rădăcinei plantei, obţinându-se binecunoscuta pudră de culoare galbenă. Deşi are un gust uşor amărui, piperat şi un miros puternic aromat, imediat ce te obişnuieşti cu el, ajungi să îl foloseşti în reţete care parcă îşi schimbă cu totul gustul. Printre beneficiile aduse corpului uman de către acest “miracol de aur” se numără: protejează inima, ajută la îmbunătăţirea memoriei, este antiinflamator şi antioxidant, calmează durerile reumatice,  regleayă nivelul de zahăr din sânge, poate bloca activitatea celulelor tumorale, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, reduce colesterolul rău, protejează ficatul şi tratează problemele digestive sau ameliorează infecţiile virale.

Ghimbirul. Pentru mulţi este doar o plantă exotică, cu un gust prea piperat pentru unii, însă ce nu ştiu ei este că acesta este cunoscut în medicina chineză drept ingredientul cu cele mai puternice beneficii în ameliorarea manifestărilor digestive neplăcute, a tusei sau în calmarea durerilor provocate de reumatism. Cei care se confruntă cu greaţa, ştiu prea bine că un ceai din această rădăcină binefăcătoare face minuni. Femeile care au în plan o dietă de slăbire, pot conta pe ajutorul ghimbirului. Nu doar că ajută la pierderea grăsimii de pe burtă, ci are puternice beneficii şi în zona cosmeticii.

Scorţişoara. Poate fi considerat condimentul vedetă al sezonului rece. Ea poate fi folosită în diferite combinaţii precum vinul fiert, ceaiuri sau în diferite plăcinte sau prăjituri. Ce nu ştiu mulţi este că în vremuri mai îndepărtate, acest condiment era folosit în special la curţile regale, pentru aromatizarea mâncărilor. Pesemne se ştia de pe atunci că scorţişoara nu doar dă o aroma plăcută mâncărurilor ci şi aduce un plus de sănătate celor care o consumă. Aceasta ajută la arderea grăsimilor fiind un aliat în dietele de slăbire. Pe lângă asta, condimentul are efecte uimitoare pentru pacienţii cu diabet sau boli cardiovasculare. Beneficii uimitoare are scorţişoara şi în perioade stresante, aceasta stimulând funcţiile creierului.

Menta. Este cea mai cunoscută şi utilizată planta medicinală, cu proprietăţi terapeutice uimitoare precum: anticancerigene, antiinflamatoare, antiseptic, analgezice, cicatrizante, sedative, dezinfectante sau expectorante. Poate trata idigestia, poate îmbunătăţi funcţiile creierului, ameliorează durerile de cap sau simptomele gâtului iritat, nasului înfundat sau tusei, te scapă de stres şi anxietate, poate reduce febra sau induce somnolenţa atunci când te confrunţi cu astfel de probleme.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: