AcasăActualitateConcurs inedit în judeţul Gorj: cine are oul cel mai tare, câştigă...

Concurs inedit în judeţul Gorj: cine are oul cel mai tare, câştigă mielul!

De ani de zile, în a doua zi de Paşte, în Comuna Baia de Fier din judeţul Gorj, se păstrează cu sfinţenie un obicei care îi încântă pe localnici: concursul de spart ouă roşii. Nu există reguli prea multe, dar ce ştiu cu toţii este că, participă doar cei cu ouă de gâscă şi cel mai important, toată lumea se distrează, nu se supără nimeni. E adevărat că în fiecare an mai sunt şi invidioşi, mai ales că cel care are oul câştigător, pleacă acasă cu premiul cel mare: un miel zdravăn pus la bătaie chiar de primarul localităţii.

“Este o încântare pentru mine să văd că an de an se strâng atâţia oameni şi că a devenit o tradiţie concursul nostru. În pandemie am fost puşi în situaţia de a întrerupe această tradiţie, poate şi de aceea anul acesta se anunţă şi mai mulţi participanţi. Sunt stabilite câteva reguli simple, pe care toată lumea le ştie şi le respectă, aşa că nu ne rămâne decât să vedem cine este cel care va ieşi câştigător.” a declarat primarul comunei Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.

Locul de întâlnire este la căminului cultural din Baia de Fier. Până atunci însă este agitaţie mare în comună. Fiecare îşi doreşte să găsească ouă cât mai tari, mulţi procurându-le din judeţele învecinate, pe bani nu tocmai puţini. Nu este însă singurul eveniment la care vor participa localnicii din Baia de Fier. Autorităţile locale vor organiza şi “Hora Satului”, obicei tradiţional pe care puţine localităţi din ţară îl mai păstrează.

Comuna Baia de Fier este situată la baza munţilor iar aici localnicii încă mai poartă cu mândrie portul popular, obiceiurile și tradițiile sunt păstrate cu sfințenie iar cântecele și jocurile învățate de la strămoși au fost duse mai departe de generațiile tinere.

 

 

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: