AcasăActualitateCe nu ştiai despre Biserica Neagră din Braşov!

Ce nu ştiai despre Biserica Neagră din Braşov!

Veche de peste 600 de ani, Biserica Neagra din Brasov este cel mai cunoscut monument din acest vechi oras transilvanean. Mai mult decât atât, în interiorul bisericii se află una dintre cele mai mari orgi din Europa și, de asemenea, cea mai mare colecție de covoare vechi din Asia Mică. După estimările autorităţilor, aproximativ 100.000 de persoane vizitează în fiecare an Biserica Neagră, fiind considerată a doua mare atracție a județului, după Castelul Bran.

Atacuri, incendii și schimbări religioase, prin toate a trecut Biserica Neagră peste ani, însă le-a rezistat tuturor. Construcția bisericii a început în secolul al XIV-lea. A primit numele de Sfânta Maria după hramul Brașovului, o practică obișnuită în aceea perioadă a vremii. Dimensiunea sa este impresionantă și astăzi. Biserica Neagră din Brașov are 90 de metri lungime, 25 până la 37 de metri lățime, 65 de metri înălțime, cu o capacitate de a primi până la 5.000 de oameni.

Atacurile violente ale armatelor otomane și tătare au întârziat considerabil procesul de construcţie a bisericii.

Construcţia propriu-zisă a bisericii a durat 100 de ani. Începută în 1377, versiunea finală din 1477 a arătat mult mai redusă decât planurile originale din cauza resurselor limitate și a amenințării constante cu un atac. Din acest motiv, desi Biserica Neagra ar fi trebuit să aibă două turnuri în proiectul initial, în final nu a rămas decât cu unul, pentru cel de-al doilea ne mai fiind fonduri.

Totuși, cel mai rău lucru pentru biserică a venit în anul 1689, când un incendiu devastator a distrus orașul. Din clădirea, cunoscută de atunci sub numele de Biserica Neagră, au supraviețuit doar pereții, fontul și vistieria din sacristie. Monumentul a fost reconstruit în secolul al XVIII-lea, dar restaurarea lui continuă şi în zilele noastre.

Comorile din Bisericii Neagră

Puţină lume ştie faptul că în Biserica Neagra din Brasov există cea mai mare orgă mecanică din țară (este unică: are 3.993 de tuburi şi 76 de registre şi fost dată în folosinţă în 1839) și cea mai mare colecție de covoare orientale din afara Turciei.

Una dintre cele mai vechi piese ale sale, amvonul, datează din 1696. Este decorat cu sculpturile lui Moise, cei patru evangheliști și reprezentarea lui Agnus Dei. Pe zidul opus se observă stema Brașovului medieval. În partea de nord a corului se poate admira unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania. Prețioasa piesă din secolul al XV-lea a fost adusă aici de la biserica din Feldioara. Din aceeași perioadă datează pictura murală a Fecioarei Maria cu Sfânta Ecaterina și Sfânta Barbara din sala de sud. Cel mai mare clopot din România (şi poate unul dintre cele mai mari din Europa) se află in turnul Bisericii Negre, cântărind 6.300 de kilograme.

Istoria Bisericii Negre arată imaginea principalelor evenimente care au tranformat  Transilvania atât în timp de pace, cât și de război.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: