AcasăActualitateBucureștiul, în topul celor mai bune destinații în 2023!

Bucureștiul, în topul celor mai bune destinații în 2023!

Jurnaliștii de la revista Forbes au alcătuit un top al celor mai bune 50 de destinații pentru turiștii de pe mapamond în anul 2023. În listă au fost incluse orașe sau regiuni care permit o mică mini-vacanță de weekend liniștită, cât și drumeții lungi în mai multe părți ale Pământului.
Printre orașele cele mai bine poziționate în acest clasament se numără și capitala României, Bucureşti.

Ce poți vizita în București

 

Capitala României este un loc plin de istorie și povești captivante, cu un trecut deosebit, o atmosferă plină de viață și numeroase atracții turistice.

Este un o destinație ideală pentru turiștii pasionați de arhitectură și istorie. De asemenea, anumite obiective turistice din București și împrejurimi sunt repere de liniște, relaxare sau chiar distracție.

București este una dintre cele mai sigure și mai accesibile destinații din Europa. Aici există numeroase locuri speciale pe care trebuie să le vizitezi și experiențe unice pe care trebuie să le trăiești.

Am creat acest articol în care prezentăm 15 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în București și împrejurimi.

Fiecare obiectiv vizitat vă va duce mai aproape de povești minunate și interesante.

Grădina Botanică București

Grădina Botanică din Bucureşti „Dimitrie Brandza” gestionează colecţii de plante (vii sau conservate), având o suprafaţă de 18,2 ha.

Este organizată în sectoare exterioare specifice (exemple: Decorativ, Plante rare, Flora Dobrogei, Rosarium Iridarium, Taxonomic, Flora Asiei, Plante utile) şi sectoare interioare (Serele, Herbarium, Biblioteca, Centrul de educaţie ecologică).

În ultimii ani au fost dezvoltate noi sectoare: Grădina Bunicii – o grădină tradiţională ţărănească, Grădina copiilor, Grădina cu cărţi.

Muzeul Grădinii Botanice se află situat la intrarea în Grădină, într-o clădire în stil brâncovenesc. În muzeu sunt expuse peste 5.000 de specii de plante, inclusiv 1.000 de specii exotice.

Muzeul Cotroceni din București

Muzeul Național Cotroceni este un muzeu din București, situat în Palatul Cotroceni.

Aici pot fi vizitate spații din fosta mănăstire de la Cotroceni și fostul palat regal de la Cotroceni, unde au locuit regele Ferdinand și regina Maria, precum și colecțiile de artă veche decorativă europeană.

Muzeul Naţional Cotroceni este o instituţie culturală, unde au loc periodic evenimente culturale de excepţie.Muzeul National Cotroceni | BookTes

Specificitatea muzeului îi este conferită de îmbinarea caracteristicilor unui spaţiu memorial, cu o istorie de aproape 350 de ani, cu cele ale unui muzeu de artă decorativă.

Saloanele şi apartamentele sale au o deosebită putere evocatoare, datorită personalităţilor care au locuit în aceste încăperi de-a lungul timpului.

Palatul Parlamentului București

Palatul Parlamentului (cunoscut înainte de revoluția din 1989 sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume.

Clădirea are o suprafaţă desfăşurată de 365.000 mp. Alte dimensiuni: lungime – 270 m, lăţime – 245 m, înălţime – 84 m (peste cota 0), adâncime 16 m (sub nivelul solului), suprafaţa construită la sol – 73.615 mp. Are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane.

Clădirea are aproximativ 1000 încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli și saloane, patru restaurante, trei biblioteci, două parcări subterane, o sală de concerte.

Palatul este deschis vizitării de către turiști și oferă și programe de vizitare în mai multe limbi de circulație internațională.

 

Calea Victoriei București

Calea Victoriei este una din cele mai importante artere din centrul Bucureștiului, și se întinde de la Piața Națiunile Unite până la Piața Victoriei.

Calea Victoriei a fost locul de promenadă preferat de elita țării din vremuri apuse. De-a lungul timpului, aici își dădea întâlnire clasa aristocrată, fiind binecunoscute pe atunci balurile ținute la Palatul Cantacuzino, iar artiștii, scriitorii, gazetarii, oamenii politici sau sportivii își beau cafeaua la Restaurantul Capșa.Antreprenori pe Calea Victoriei. Care sunt poveştile celor mai populare  locuri de pe...

În zilele noastre, Calea Victoriei rămâne cea mai cosmopolită stradă a capitalei, având numeroase atracții turistice și clădirile istorice.

Printre principalele obieictive turistice regăsim: Casa Capșa, Teatrul Odeon, Palatul Telefoanelor: Muzeul Național de Artă al României, Biserica Krețulescu, Muzeul Național de Istorie a României, Cercul Militar Național.

Ateneul Român București

Edificiu-simbol al culturii naționale, Ateneul Român este construit în inima orașului, în Piața George Enescu.

Clădirea, este realizată într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic, construită între 1886 și 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron. În prezent, adăpostește și sediul Filarmonicii „George Enescu”.

La Ateneul Român s-au petrecut momente de anvergură istorică ce s-au înscris în cartea de aur a poporului nostru (aici au concertat artiști profesioniști și consacrați ai țării, au urcat pe podium multe formații și soliști de nivel mondial, s-au perindat regi și regine, oameni politici și oaspeți de seamă de peste hotare).

Biserica Stavropoleos București

Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc, în centrul orașului București și este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Deşi de dimensiuni reduse, biserica are monumentalitate, fiind un spaţiu arhitectural specific tradiţiei bizantine. Prin decoraţia sculptată şi prin motivele ornamentale exprimă o sensibilitate barocă şi un gust oriental.

Aici pot fi văzute icoane impărătești, icoane praznicare, icoane de vatră sau de procesiune, pe lemn sau pe sticlă.Stavropoleos: Un simbol al patrimoniului cultural românesc și o lecție  despre gestionarea siturilor istorice - Evenimentul Istoric

Colecția conține și un fragment de timplă de la o biserică de lemn din Sudul Transilvaniei, un jilț domnesc cu stema familiei Mavrocordat, un sfeșnic brâncovenesc, un pomelnic pictat al bisericii Mănăstirii Berzunți din Moldova care refac, prin felul în care sunt aranjate, atmosfera unui spațiu eclezial.

Muzeul Satului București

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este „Muzeul din inima capitalei”, cu o suprafață de 14 ha având 380 de monumente, 60.000 de obiecte în colecțiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat și viața sa tradițională.

Atmosfera se aseamănă mai mult cu cea a unui parc natural decât cu cea a unui muzeu, fiind reconstruite aproximativ toate elementele ce puteau aduce aminte de vremurile de demult și de atmosfera pitorească.

Muzeul Satului din București este obiectivul cultural cel mai vizitat din România, deschis în toate zilele săptămânii.

Parcurile din București

Printre cele mai ingrijite si cele mai frumoase zone verzi ale capitalei se numără câteva parcuri: IOR, Herastru și parcul Carol.

Cel mai mare parc și unul dintre cele mai frumoase este parcul Herăstrău care se intinde pe o suprafata de 110 hectare. Grădina Japoneză, teatrul de vară, roata mare, Aleea Cariatidelor sunt printre cele mai căutate puncte din acest parc.

Parcul IOR actualmente Parcul Alexandru Ioan Cuza are o suprafață de aproximativ 85 Ha și este unul dintre cele mai mari parcuri din București. În parc se află Lacul Titan, un lac de origine naturală, un lac unde există cinci insule, numite „Insula Pensionarilor”, „Insula Artelor”, „Insula Câinilor”, „Insula Pescarilor” și „Insula Rațelor”.

Prin comparație cu parcurile Herăstrău și IOR, parcul Carol este un parc de dimensiuni mici, dar care găzduiește multe obiective turistice cu o mare importanță istorică. Principala atracție a parcului o reprezintă Mausoleul sau Monumentul Eroilor Neamului. Parcul Carol găzduiește și două dintre cele mai interesante fântâni din București, anume Fântâna Zodiac, respectiv Fântâna George Grigorie Cantacuzino.

Centrul Vechi și Pasajul Macca-Villacrosse

Centrul Vechi sau Istoric al Bucurestiului se află între Calea Victoriei, Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul Carol I, Bd. Hristo Botev, Bd. Corneliu Coposu, Strada Halelor si Splaiul Independenței.

Este zona cu cea mai mare încarcatura istorică din capitala, atât din prisma monumentelor, a vestigiilor istorice, cât și din prisma variatelor clădiri de patrimoniu (Curtea Veche, Hanul lui Manuc, bisericile Stavropoleos și Sfantul Anton sau statuia Lupoaicei).

Centrul Vechi al capitalei era locul de întalnire al negustorilor din întreaga lume în perioada interbelică. Fiecare stradă, fiecare clădire reprezintă o parte de istorie.

Clădirile decorate cu tehnici felurite de sculptură sunt transformate în restaurante şi cluburi, terase şi boutiquri, toate pregătite să primească petrecăreţi, iubitori de muzici variate şi dans.

Pasajul Macca Villacrosse are forma unei potcoave alungite ce unește Calea Victoriei cu străzile Lipscani și Eugen Carada.

De remarcat sunt și acoperișul, din sticlă gălbuie, vitraliile, precum și statuile somptuoase de la intrare. În pasaj se găsesc astăzi restaurante și cafenele, ce dau un suflu nou acestei zone a Bucureștiului.

Fântânile din Piața Unirii

Fântânile din Piața Unirii au fost declarate de World Record Academy drept „cel mai lung șir de fântâni coregrafice sincronizate din lume”.

Au fost construite în timpul regimului comunist când a fost amenajat și bulevardul Unirii și au fost reabilitate în anii 2018–2019.Fântânile De La Piaţa Unirii, De Cartea Recordurilor | Libertatea

Fântânile oferă bucureștenilor și turiștilor spectacole de apă, lumini și muzică. Jeturile se rotesc după ritmurile muzicii, adăugând un plus dinamic şi vizual în momentele de apogeu ale spectacolului.

Un alt efect spectaculos sunt jeturile de apă lansate de aer comprimat, care apar subit, mai ales în timpul momentelor dramatice.

 

Palatul Primăverii sau ”Casa Ceaușescu”

Palatul Primăverii sau “Casa Ceaușescu” a fost pentru un sfert de secol (1965 – 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.

Casa se află în capătul bulevardului Primăverii, aproape de intersecția cu Mircea Eliade și are peste 3.600 de metri pătrați și peste 80 de camere. Aceasta surprinde atât prin spațialitate, volumetrii echilibrate, cât și prin decorul interior luxos și confortabil.Palatul Primăverii - ”Casa Ceaușescu” din București - Coltisor de Romania

Palatul Primăverii este foarte bine întreținut, mobila și obiectele sunt originale și în condiție foarte bună.

Interiorul conține o multitudine de stiluri de la stilul italian, francez, portughez, iar decorațiunile sunt un mix: de la candelabre din Mediaș, la sticlă de Murano și alte obiecte primite de la alți lideri de către Ceaușescu în vizitele oficiale.

Muzeul Kitsch din București

Situat în centrul vechi al Bucureștiului, muzeul include aproximativ 200 de exponate care trezesc amintiri din copilărie și nostalgie.

Fie că e vorba de peștele de cristal pus pe mileu, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpete cu Răpirea din serai, cele peste 200 de exponate compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc.

Muzeul este dispus pe două nivele și 8 categorii. Începând de la Dracula, cel mai faimos brand românesc, Kitsch-ul religios, perioada comunistă, designul interior, kitsch-ul țigănesc, modern, moda pitzipoancelor și cocalarilor, Make your own kitsch unde poți dona obiecte kitsch-oase și Galeria de artă a kitschurilor.

Parcul Natural Comana

Situat la aproximativ 40 km de București, Parcul Natural Comana este o arie protejată de interes național cu o suprafață de 24963 ha. Zona este cunoscută mai ales pentru evenimentele istorice petrecute aici.

Rezervația cuprinde multe specii de plante și animale protejate prin convenții internaționale.

În Parcul Natural Comana se află trei zone cu statut de protecție integrală: Rezervația de Ghimpe, Rezervația de Bujor românesc și Balta Comana, (considerată a doua ca biodiversitate după delta Dunării).

Aici se poate vizita și mănăstirea Comana, una dintre cele mai importante ansambluri religioase din apropierea Bucureștiului, având o istorie de peste 555 ani. Ansamblul mănăstiresc fortificat de la Comana este construit din caramidă, din construcția inițială păstrându-se, restaurate, doar latura de nord și vest a chiliilor.

De asemenea, cei care ajung aici se pot relaxa și în Parcul de Aventură Comana, un spațiu cu copaci și verdeață unde se pot face diverse activități recreative precum tir cu arcul, tiroliană pentru copii, plimbare cu trenulețul, plimbare cu trăsura sau barca.

Mănăstirea Cernica

Mănăstirea Cernica este o mănăstire ortodoxă aflată în apropiere de București, în județul Ilfov. Așezat la o distanta de numai 12 kilometri de capitală, complexul monahal se întinde pe două dintre insulele lacului Cernica.Mănăstirea Cernica – Primaria orasului Pantelimon

Construcția este realizată chiar pe locul în care în urmă cu 5.000 de ani se găseau triburile neolitice. În complexul monahal au fost ridicate trei biserici, mai exact Biserica Mare, Biserica Sfântul Lazăr și Biserica Sfântul Gheorghe, dar și trei paraclise ce poartă denumirea de Sfântul Ioan, Adormirea Maicii Domnului și Intrarea în Biserică.

Deține un muzeu cu sute de opere specifice artelor bisericești, o bibliotecă cu peste 15.000 de volume și un Seminar Monahal la care a studiat și Patriarhul Teoctist.

Mănăstirea este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Parcul și Palatul Mogoșoaia

La circa 15 km de București se află Palatul Mogoșoaia, care timp de aproape 120 de ani a aparținut familiei Brâncoveanu.

Construit în stil românesc renascentist (stil Brâncovenesc), Palatul si Complexul de la Mogoșoaia, îmbină elemente venețiene și otomane, fiind un monument istoric cu o arhitectură deosebită.

Palatul înconjurat de un parc superb creează o atmosferă deosebită pentru turiștii doritori să petreacă o zi în aer liber și liniște, la umbra copacilor impunători.

Complexul de la Mogoșoaia cuprinde, pe lângă Palatul Mogoșoaia și alte atracții: Biserica „Sfântul Gheorghe”, Turnul Porții, Bucătăria, Palatul, Casa de Oaspeți, Ghețăria, Serele și Cavoul familiei.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: