AcasăActualitateAtenţie! Sarea în plus la alimente vă poate lua ani din viață...

Atenţie! Sarea în plus la alimente vă poate lua ani din viață și poate provoca moarte prematură!

Te-ai întrebat vreodată cum îți poate afecta viața adăugarea de sare în alimentele tale de la masă? Sarea joacă un rol esențial în creșterea gustului alimentelor. Indiferent cât de bine îți condimentezi bucătăria, fără sare, este probabil să aibă un gust fad și plictisitor. Acestea fiind spuse, nu este greșit să-ți condimentezi mâncarea în timp ce se gătește pe aragaz. Cu toate acestea, dacă sunteți printre cei care adaugă sare în plus la mâncarea sa la masă, este posibil să aveți un risc mai mare de moarte prematură, susține un studiu care a implicat peste 500.000 de persoane de vârstă mijlocie.

Participanții la studiu au fost întrebați printr-un chestionar dacă au adăugat sare în alimente și, dacă au făcut-o, cât de des o fac. Comparativ cu persoanele care nu au adăugat sare niciodată sau rar, cei care au adăugat frecvent sare au avut un risc cu 28% mai mare de a muri prematur.

„Studiul oferă dovezi noi pentru a sprijini recomandările de modificare a comportamentelor alimentare pentru îmbunătățirea sănătății. Chiar și o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea mai puțină sau deloc de sare la mâncare la masă, este probabil să aibă ca rezultat beneficii substanțiale pentru sănătate, mai ales atunci când se realizează în populația generală”, a precizat autorul studiului.

Modul în care adăugarea de sare la mese poate afecta speranța de viață la bărbați față de femei

În timp ce, în medie, cei care au adăugat sare în plus la mesele lor au avut un risc crescut de moarte prematură cu 28%, pentru bărbații în vârstă de 50 de ani, care au adăugat sare în alimente, aproximativ 2,28 de ani au fost tăiați din viață. Pentru femei, a fost 1,5 ani.

Alți factori de risc au inclus vârsta, sexul, etnia, privarea, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dieta și afecțiunile medicale precum diabetul, cancerul și bolile de inimă.

Specialiştii recomandă consumul de fructe și legume

Descoperirile studiului sunt un șoc pentru mulți dintre cei care iubesc să-și asezoneze alimentele cu puțină sare suplimentară.

Aproape 18.500 de decese premature, adică decese înainte de vârsta de 75 de ani, au fost înregistrate după ce datele au fost colectate pe parcursul a 4 ani.

Dar, în afară de asta, cercetătorii studiului au descoperit că riscurile au fost ușor reduse la persoanele care au consumat mai multe fructe și legume, chiar dacă aceste rezultate nu au fost semnificative statistic.

„Nu am fost surprinși de această descoperire, deoarece fructele și legumele sunt surse majore de potasiu, care are efecte protectoare și este asociat cu un risc mai scăzut de moarte prematură”.

Pericolele consumului de prea multă sare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul ridicat de sodiu (>2 grame/zi, echivalent cu 5 g sare/zi) și aportul insuficient de potasiu (mai puțin de 3,5 grame/zi) contribuie la creșterea tensiunii arteriale și la creșterea riscului de apariție. boli de inimă și accident vascular cerebral.

Acestea fiind spuse, consumul de sare de mai puțin de 5 grame pe zi pentru adulți ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord coronarian, sugerează agenția globală de sănătate.

Cum crește sarea tensiunea arterială

Consumul de prea multă sare poate determina corpul să rețină apă suplimentară pentru a spăla sarea din corp. La unii oameni, acest lucru poate duce la hipertensiune arterială. Pe termen lung, acest lucru poate rigidiza și îngusta vasele de sânge, limitând fluxul de sânge și oxigen către organele cheie. În plus, acest lucru stresează inima, dând naștere la multe boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord.

Semne că mănânci prea multă sare

Există multe moduri prin care poți spune dacă consumi prea multă sare. Unele dintre semne includ:

– Balonare

– Tensiunea arterială crescută

– Sete și urinare frecventă

– Somn tulburat

– Slăbiciune

– Probleme gastrointestinale

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: