AcasăActualitateAlertă naţională în România! Autorităţile trag semnale de alarmă!

Alertă naţională în România! Autorităţile trag semnale de alarmă!

Este alertă națională de secetă în ţara noastră, după zile întregi și chiar săptâmâni în care temperaturile au fost mai mari decât cele normale, iar precipitațiile, în unele zone, mult mai puține față de alți ani.

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. Sute localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Sunt şi locuri unde responsabilii, aduc apă cu cisternele. Administrația Națională „Apele Române” îi îndeamnă pe oameni să folosească rațional rezervele de apă nu pentru grădini și piscine. În acest timp, în nordul și centrul țării, hidrologii au emis coduri galbene pentru posibile inundații.

Prefecturile din mai multe județe au precizat că au fost impuse măsuri de raționalizare a apei potabile din cauza secetei.

De asemenea premierul României, Nicolae Ciucă le-a solicitat miniştrilor de resort un plan coerent privind intervenţia şi sprijinirea autorităţilor locale în contextul fenomenelor meteo extreme din România. „Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundaţii la nivel local, ci discutăm despre efectele secetei”, a transmis premierul.

Autorităţile trebuie să fie în alertă pentru că urmează alte zile de foc.

„Am putut să observăm în ultimele zile o îngrijorare legată de fenomenele meteo extreme. Au fost o serie întreagă de localităţi care au suferit de pe urma acestora şi, de aceea, este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministere de linie, să putem să asigurăm o activitate coordonată cu autorităţile locale şi vă cer ca în continuare să putem să avem un plan cât se poate de coerent privind intervenţia şi sprijinul autorităţilor locale şi să fim în măsură să reacţionăm cât se poate de oportun”,

La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că o mare parte din țară este afectă de secetă în diferite stadii. De asemenea, sunt zone lovite de mai multe fenomene extreme, precum averse torențiale, vijelii, grindină și caniculă.

Potrivit ministrului Mediului, autoritățile monitorizează în permanență rezervele strategice de apă, mai ales că fenomenele extreme vor continua în luna iulie.

„75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice moderată, puternică sau extremă. Am făcut în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe și nu putem, mai ales în perioadă de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda”, a precizat Tanczos Barna.

În prezent seceta din România a afectat mai ales zona agricolă a Moldovei, Dobrogei și parțial a Munteniei și Olteniei. Datorită lipsei precipitațiilor și a temperaturilor extrem de ridicate din România în lunile aprilie și mai, multe dintre culturi sunt compromise sau la limita de supraviețuire. Fermierii sunt extrem de îngrijorați în legătură cu producția. Dacă nu reușesc să ducă la bun sfârșit anul agricol și să scoată culturile chiar și la o scară mai mică, pierderile vor fi considerabile atât pentru ei, cât și pentru buget. Din păcate, previziunile meteorologice nu sunt îmbucurătoare, astfel că viitorul multor culturi este incert.

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: