AcasăActualitateAdorăm să ne relaxăm vara pe plajele ei, dar iată ce nu...

Adorăm să ne relaxăm vara pe plajele ei, dar iată ce nu ştiai despre Marea Neagră!

Nu este vară în care noi, români,i să nu ne petrecem vacanţele de vară pe plajele de la Marea Neagră. Ne interesează ofertele, cazarea, preţurile, dar nicidecum istoria Mării Negre. Cunoscută și sub numele de Marea Euxine, Marea Neagră situată între Asia de Vest și Europa de Est. Țările de la granițele sale sunt Bulgaria, România, Turcia, Rusia, Georgia și Ucraina.

Marea Neagră a fost populară nu doar datorită numelui său care denotă o natură destul de neprimitoare, ci și datorită unui număr de caracteristici care sunt surprinzător de neobișnuit.

Prezentare generală rapidă a Mării Negre:

Suprafață: 436.402 km²

Adâncimea Mării Negre: 2.212 m

Situată: între Europa şi Asia

Cea mai mare insulă: Zmiyinyy

Nivel de oxigen: Fără oxigen sub 70 de metri

Vechii navigatori considerau Marea Neagră o apă dificil de navigat, deoarece țărmurile sale erau locuite de triburi sălbatice. Cu timpul însă, imaginea Mării Negre, s-a schimbat. Faptul că găzduieşte colecții bogate și frumoase de floră și faună, Marea Neagră a devenit acum una dintre atracțiile turistice populare ale lumii.

De unde numele de “Marea Neagră”?

Numele „Marea Neagră” nu este mai vechi de 7 secole, dar are multe fapte uimitoare pe care mulți oameni nu le știu încă. Pe vremuri era cunoscută sub numele de „Marea (Pontos)”. Grecii și romanii au numit-o Euxeinos Pontos – Marea ospitalieră. Făcuse parte din civilizația greacă. Înainte de aceasta, a fost numită „Marea Neospitalieră”, probabil din cauza triburilor sălbatice care locuiau pe țărmurile ei. De asemenea, vechile înscrisuri arată că turcii au numit-o, în timpul Imperiului Otoman, „Bahr-e-Siyah” sau „Karadeniz”, care înseamnă „marea neagră” în turcă otomană.

Timp de secole, Marea Neagră a fost o caracteristică geografică intrigantă. De la numele său până la caracteristicile sale care transmiteau sentimente amestecate de frică, ură și dorința de a o evita. Cu toate acestea, pe măsură ce anii au trecut, geografii și exploratorii au reușit să afle mai multe detalii despre mare și multe dintre vechile inhibiții despre aceasta au dispărut.

Niveluri de apă neschimbate reprezintă o altă caracteristică interesantă a acestei mări. Nu există maree înalte și joase vizibile aici. Prin urmare, nivelul apei nu suferă nicio fluctuație. Aşa că, suprafața mării este calmă, senină și netulburată, un alt motiv pentru care tot mai mulţi turişti o aleg ca şi destinaţie turistică.

Marea Neagră, ţinutul insulelor mici

Aproximativ 10 insule mici se află în zona Mării Neagre. Aceste insule sunt deținute de ţări precum Bulgaria, Turcia, Ucraina și România. Aici se află și mult-discutata Insulă a Şerpilor, situată aproape de Delta Dunării. Alte insule mult vizitate aici sunt St Cyricus & St Anastasia (Bulgaria) și Dzarylgach (Ucraina).

Iată că pe lângă faptul că este un loc extrem de frumos, există o importanță istorică și arheologică considerabilă acordată Mării Negre – unul dintre numeroasele motive care o fac atât de atractivă pentru turişti.

 

anirokhttps://www.anirok.ro
Cum scriitorilor le este greu să îşi facă autobiografia, aşa şi nouă, ni se blochează, parcă, tastatura când trebuie să vorbim despre noi. Deşi în cazul articolelor cuvintele parcă vin de la sine, atunci când trebuie să ne descriem pe noi, parcă avem nevoie de un restart.

Articole asemănătoare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

caută în site

Pagină de facebook

nu uita să citești

%d blogeri au apreciat: